Jelentéstervezetek a korrupcióellenes fellépés ellenőrzéséről

2018-07-31 10:28   |   Feltöltötte: Dr. Vargha Bálint Tamás

2018. augusztusában az IDI korrupcióellenes programja következő szakaszába lép: A programban résztvevő számvevőszékek a 2017 őszén Budapesten elfogadott ellenőrzési programok alapján megtett ellenőrzési megállapításokat osztják meg egymással. A találkozón a résztvevők többek között az ÁSZ mentorainak támogatásával felülvizsgálják a jelentéstervezeteket, amelyeket ezen találkozót követően küldenek meg az ellenőrzött szervezetek részére észrevételezésre.

 

 

A találkozón az afrikai és az eurázsiai kontinens, valamint a karibi térség mintegy kilenc fejlődő országának számvevőszékéből érkező kéttucat szakértő vesz részt. Az INTOSAI fejlesztési szervezetének (IDI) SFC programja (Számvevőszékek a korrupcióellenes küzdelemben) azt a célt tűzte maga elé, hogy a korrupcióellenes erőfeszítések hatékonyságát, az erre fordított források felhasználásának eredményességét kooperatív audit keretében ellenőrizzék le a programban résztvevő számvevőszékek.

Az IDI ennek érdekében egy iránymutatást, valamint elektronikus tananyagot dolgozott ki, amely abban nyújt segítséget a résztvevő számvevőszékeknek, hogy a korrupció megelőzését szolgáló intézkedések teljesítményellenőrzését folytassák le, olyan módon, hogy az. az ISSAI 5700, ISSAI 3000-3200 nemzetközi audit sztenderdeknek is megfeleljen. Ugyanakkor a résztvevő számvevőszékek felelősségében marad az audit egésze, maguk határozzák meg az ellenőrzés célját, ellenőrzési kérdéseiket, valamint egy-egy ellenőrzésre kiválasztott szektort is.

2015 óta az ÁSZ az IDI SFC programját anyagi és szakmai támogatásában részesíti, ennek részeként a programban az Állami Számvevőszék 2016 óta szakmai mentorok útján is részt vesz. Erre tekintettel az IDI felkérte az ÁSZ elnökét, hogy az elkészült ellenőrzési jelentéseket felülvizsgáló találkozón az ÁSZ két, a programba delegált szakértője ismételten vegyen részt, a résztvevő országok mentori támogatása érdekében.

 

A soron következő találkozón a résztvevő számvevőszékek bemutatják a jelentéstervezeteket, amelyeket a mentoraik segítségével felülvizsgálnak. Az ellenőrzési jelentéstervezeteket a számvevőszékek ezen találkozót követően küldik meg az ellenőrzött szervezetek részére észrevételezés céljából. A programban történő részvétellel az ÁSZ tapasztalatokat szerezhet arról, hogy a világon elsőként miként valósul meg egy az ISSAI 5700, illetőleg az ISSAI 3200 standardoknak megfelelő, a korrupcióellenes intézményrendszer, valamint egy kiválasztott szektor teljesítményét értékelő kooperatív ellenőrzés. A programban való részvétellel szerzett ismereteket az ÁSZ saját integritás-ellenőrzési módszertanának fejlesztésére is hasznosíthatja.

 

Vargha Bálint

Martus Bettina