Jelentéstervezetek a balatonfüredi társaságokról

2018-05-17 14:00:00   |   Feltöltötte: Görgényi Gábor

Elkészült két balatonfüredi gazdasági társaság ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezet az ellenőrzést végző számvevők által készített munkaanyagok következtetései alapján.

Balatonfüred Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában lévő PROBIO Balatonfüredi Településüzemeltetési Zrt., valamint a GÓTIKA Balatonfüred és Környéke Építőipari Kft. ellenőrzéséhez kapcsolódó számvevői munkaanyagok következtetései alapján összeállításra kerültek az ellenőrzésről szóló számvevőszéki jelentéstervezetek.


A PROBIO Balatonfüredi Településüzemeltetési Zrt. településüzemeltetési feladatokat, ezen belül köztemető üzemeltetést, közutak, közparkok és egyéb közterületek fenntartását, gépjárművek parkolóhelyeinek üzemeltetését végzett, továbbá 2013 végéig hulladékkezelés közszolgáltatási tevékenységet is ellátott. Vállalkozási tevékenysége keretében lakás- és helyiséggazdálkodással kapcsolatos feladatokat, városi strandok, vásárcsarnok és látogatóközpont üzemeltetését végezte.

 

A balatonfüredi Kisfaludy Strand (forrás: balcsi.net)


A GÓTIKA Balatonfüred és Környéke Építőipari Kft. fő tevékenysége a lakó- és nem lakó épületek építése, amelyek közül kiemelendő a balatonfüredi mélygarázs, valamint a sport célú ingatlanok építésében történő részvétel.

 

A balatonfüredi mélygarázs építése (forrás: veol.hu)


Az ellenőrzés megállapításairól készülő jelentéstervezetekben a 2013-2016. évek vonatkozásában értékeltük, hogy a gazdasági társaságok szabályozottsága, gazdálkodási és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és tulajdonosi előírásoknak, valamint a kötelezettségállomány jelent-e kockázatot a működésre. Az ellenőrzés kiterjedt a tulajdonosi jogokat gyakorló Balatonfüred Város Önkormányzatára, amelynek során arra kerestük a választ, hogy az önkormányzat a vagyongazdálkodási tevékenysége során szabályszerűen gyakorolta-e tulajdonosi jogait.


A számvevőszéki jelentéstervezetek az Állami Számvevőszék stratégiai céljainak megfelelően tartalmazzák az ellenőrzés eredményeit és megállapításait, illetve azok hasznosulását biztosító javaslatokat. A közérthetőséget szem előtt tartva jól fókuszált, áttekinthető és strukturált megjelenéssel, tematikus tagolással adják meg a szükséges és célszerű mértékű információt, valamint az ellenőrzés kereteiről szóló tájékoztatást.


A jelentéstervezetek az Állami Számvevőszék elnöki értekezletén történő megtárgyalást megelőzően többkörös belső minőségbiztosítási fázison esnek keresztül, amely hozzájárul a megállapítások magas szintű szakmai és jogi megalapozottságához. Ennek megfelelően az ÁSZ támogató osztályai szakmai és jogi véleményt adnak a jelentéstervezetek megfelelőségről, valamint az ellenőrzés céljával és lényeges kérdésköreivel történő összhangjáról.

 

Görgényi Gábor
ellenőrzésvezető