Jelentések 2018: negyedik negyedév

2018-12-30 13:30   |   Feltöltötte:

Az Állami Számvevőszék 2018 utolsó három hónapjában összesen 76 új jelentést hozott nyilvánosságra. Az ÁSZ benyújtotta az Országgyűlésnek a 2017-es zárszámadási jelentését és makrogazdasági elemzését, valamint lezárta két nemzetiségi önkormányzat és hét nemzetiségi intézmény ellenőrzését. Befejeződött továbbá hét önkormányzat, 17 állami és hét önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, kilenc nem állami humánszolgáltató, három alapítvány, egy megyei könyvtár és három alrendszerhez tartozó intézmény értékelését. A negyedév folyamán összesen 18 utóellenőrzés zárult le.

Október: lezárult a 2017-es zárszámadás ellenőrzése

 

Szabályszerű volt a 2017-es központi költségvetés végrehajtása, a hiány és az államadósság alakulása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, valamint az uniós feltételeknek – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék zárszámadási ellenőrzése. Az ÁSZ jelentését és a hozzá kapcsolódó makrogazdasági elemzést Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke adta át az Országházban Hende Csaba törvényalkotási alelnöknek.

 

Fókuszban a 2017-es költségvetés

 

Októberben befejeződött továbbá 11 állami és 4 önkormányzati tulajdonú gazdálkodó társaság ellenőrzése. Az ÁSZ lezárta két nemzetiségi önkormányzat, valamint egy nemzetiségi kulturális szervezet értékelését, valamint három nem állami intézményfenntartó ellenőrzését. Sor került 10 utóellenőrzés lezárására, valamint egy önkormányzat értékelésére is.

 

November: fókuszban a nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik gazdálkodása

 

Az Állami Számvevőszék a nemzetiségi önkormányzatoknál végzett utóellenőrzése keretében lezárta az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Örmény Önkormányzat, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Szlovén Önkormányzat utóellenőrzéseit. Az ÁSZ szintén értékeli a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények gazdálkodását, melynek részeként novemberben befejeződött a Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ellenőrzését, az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára, illetve a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda ellenőrzése.

Befejeződött két nemzetiségi önkormányzat utóellenőrzése

 

Novemberben lezárult továbbá három állami és két önkormányzati gazdasági társaság, valamint három költségvetési intézmény értékelése. Az önkormányzatok pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése keretében befejeződött Kazincbarcika és Dunavarsány értékelése. Az ÁSZ folytatta a köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók ellenőrzését is, melynek keretében négy új jelentést hozott nyilvánosságra. Mindezek mellett, a hónap folyamán lezárult két alapítvány és egy megyei könyvtár ellenőrzése.

 

December: folytatódott az önkormányzatok belső kontrollrendszerének ellenőrzése

 

 

Az ÁSZ az év utolsó hónapjában összesen 19 új jelentést hozott nyilvánosságra. Befejeződött három nemzetiségi intézmény, két nem állami humánszolgáltató, egy alapítvány, valamint három állami és egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság értékelése. Az ÁSZ ezek mellett ellenőrizte a központi alrendszerhez tartozó Magyar Nemzeti Levéltár gazdálkodását, továbbá elvégezte négy önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének értékelését, és ugyanennyi önkormányzat utóellenőrzését.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály