Jelentések 2018: második negyedév

2018-12-28 08:00   |   Feltöltötte: Beck Éva

Az Állami Számvevőszék 2018 második negyedévében 77 jelentést és egy elemzést hozott nyilvánosságra. Befejeződött a Magyar Államkincstár ellenőrzése, elkészült az ÁSZ véleménye a 2019-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról, továbbá elemzés készült az önkormányzati adósságrendezés tapasztalatairól. Az ÁSZ nyilvánosságra hozta kilenc állami és 41 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzéséről szóló jelentéseit. Lezárult hat jegybanki alapítvány, valamint egy pártalapítvány ellenőrzése. Befejeződött a Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Baptista Szeretetszolgálat és a Győri Egyházmegye, mint intézményfenntartó ellenőrzése. Hét önkormányzat értékelése, 132 nagyközség pénzügyi monitoring alapú ellenőrzése, továbbá négy önkormányzat utóellenőrzése is befejeződött. Lezárultak az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználását, valamint a 2016-os országos népszavazás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolását értékelő ellenőrzések. 

Április: lezárult a Magyar Államkincstár ellenőrzése

 

Áprilisban 20 ellenőrzést zárt le az Állami Számvevőszék. Sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra a Magyar Államkincstár ellenőrzéséről szóló jelentést és szintén sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy új módszertan segítségével elvégezte 132 magyarországi nagyközség pénzügyi monitoring alapú ellenőrzését.

 

Áprilisban lezárult a Tan Kapuja Buddhista Egyház, mint intézményfenntartó ellenőrzése és véget ért négy önkormányzat ellenőrzése, valamint három budapesti kerület utóellenőrzése is. A hónap folyamán újabb hat állami és négy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságot értékelt az ÁSZ.

 

Május: elemzés az önkormányzati adósságrendezés tapasztalatairól

 

Májusban az Állami Számvevőszék összesen 15 jelentést és egy elemzést hozott nyilvánosságra. Befejeződött 11 önkormányzati, valamint két állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése, lezárult Szabadegyháza Község Önkormányzata utóellenőrzése, valamint sor került a Tiszáninneni Református Egyházkerület, mint intézményfenntartó értékelésére is.

 

Elemzés keretében összegezte és értékelte az ÁSZ az önkormányzati adósságrendezés tárgyában lefolytatott számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait.

 

 

Június: ÁSZ-vélemény a 2019-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról

 

Júniusban az Állami Számvevőszék összesen 42 jelentést hozott nyilvánosságra. Elkészült a 2019-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról az ÁSZ véleménye: a törvényjavaslat megalapozott, kialakítása támogatja a költségvetés rövid és középtávú stabilitását, hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez.

 

A hónapban lezárultak az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználását, valamint a 2016. október 2-án megtartott országos népszavazás lebonyolításához felhasznált pénzeszközök elszámolását értékelő ellenőrzések, illetve a Baptista Szeretetszolgálat és a Győri Egyházmegye, mint intézményfenntartók értékelése is.

 

Az ÁSZ júniusban sajtótájékoztató keretében ismertette a hét önkormányzati egészségügyi társaság ellenőrzése során feltárt súlyos hiányosságokat. „Ha a társaságok nem javítják ki az azonosított szabálytalanságokat, az ÁSZ kezdeményezheti a szolgáltatók költségvetési támogatásainak felfüggesztését" – emelte ki a témában tartott sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.

 

 

Aggasztó diagnózis az egészségügyi szolgáltatóknál

 

A hónapban befejeződött további 19 önkormányzati és egy állami gazdasági társaság, három önkormányzat, hat jegybanki alapítvány, valamint egy pártalapítvány ellenőrzése is.

 

Beck Éva

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály