Jelentések 2018: harmadik negyedév

2018-12-29 08:00   |   Feltöltötte: Beck Éva

Az Állami Számvevőszék 2018 harmadik negyedévében összesen 107 jelentést és három elemzést hozott nyilvánosságra. Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank, a hallgatói önkormányzatok, a középületek energiahatékonyságának, valamint az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzése. Az ÁSZ nyilvánosságra hozta 29 állami és 38 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzéséről szóló jelentéseit. Lezárult hat pártalapítvány, három önkormányzat, öt kórház, három központi költségvetési intézmény, három könyvtár és öt nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény értékelése is.  Befejeződött az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány, mint intézményfenntartó ellenőrzése. A negyedévben további 10 utóellenőrzést hozott nyilvánosságra az ÁSZ. Elemzés készült 51 központi költségvetési intézmény teljesítményellenőrzéséről, az állami tulajdonú gazdasági társaságok működéséről, illetve a központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványok értékeléséről.

Július: lezárult a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése

 

Júliusban az Állami Számvevőszék összesen 30 jelentést és három elemzést hozott nyilvánosságra. A hónapban befejeződött 17 önkormányzati és kettő állami gazdasági társaság, négy pártalapítvány, Vajdácska Község Önkormányzata ellenőrzésére, valamint 4 fővárosi önkormányzat utóellenőrzése is.

 

Nemzetközi ellenőrzés keretében értékeltük a középületek energiahatékonyságának növelésére vonatkozó szakpolitikai keretet, a hozzá kapcsolódó pénzügyi források rendelkezésre állását, továbbá az energiahatékonysági célkitűzések elérésének értékelését célzó monitoring rendszert.

 

A hónapban az ÁSZ lezárta a Magyar Nemzeti Bank 2016. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését is.

 

 

A Magyar Nemzeti Bank ellenőrzését zárta le az ÁSZ

 

Júliusban 51 központi költségvetési intézmény teljesítményellenőrzéséről, az állami tulajdonú gazdasági társaságok működéséről, illetve a központi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványok értékeléséről készített elemzést az ÁSZ.

 

Augusztus: folytatódott a térségi szakrendelők értékelése

 

Augusztusban az Állami Számvevőszék 33 jelentést hozott nyilvánosságra. Az utolsó nyári hónapban lezárult az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás, 13 állami és 11 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, illetve két pártalapítvány ellenőrzése.

 

Az önkormányzati tulajdonú egészségügyi szakrendelők ellenőrzése keretében újabb három jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ.

 

Augusztusban befejeződött Lakitelek önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése, az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány, mint intézményfenntartó értékelése és az Országos Roma Önkormányzat utóellenőrzése is.

 

Szeptember: törvénytelen hallgatói önkormányzatok

 

Az Állami Számvevőszék szeptemberben 44 jelentést hozott nyilvánosságra. Lezárult 14 állami és hét önkormányzati tulajdonú társaság ellenőrzése, illetve öt utóellenőrzés is.

 

Az ÁSZ szeptemberben sajtótájékoztató keretében ismertette a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzata ellenőrzése során feltárt súlyos hiányosságokat. "Vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett az Állami Számvevőszék nyolc egyetemnél, mindaddig amíg nem igazolják a hallgatói önkormányzat törvényes működését" –jelentette be Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára a sajtótájékoztatón.

 

 

Törvénytelen hallgatói önkormányzatok

 

A hónap folyamán befejeződött újabb öt kórház, három központi költségvetési intézmény, három könyvtár, Gyál Város Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése és öt nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény értékelése is.

 

Beck Éva
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály