Jelentések 2018: első negyedév

2018-12-27 08:00   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel

Az Állami Számvevőszék 2018 első negyedévében összesen 63 új jelentést hozott nyilvánosságra. Befejeződött hét költségvetési támogatásban részesülő politikai párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzése, lezárult a levegő védelmét szolgáló intézkedések és a fővárosi forrásmegosztás értékelése, valamint az ÁSZ nyilvánosságra hozta hat állami és hét önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzéséről szóló jelentéseit. Befejeződött a Hit Gyülekezete és a Magyar Evangélikus Egyház, mint intézményfenntartó ellenőrzése. A negyedév folyamán befejeződött négy település fenntarthatóságának ellenőrzése és folytatódott az önkormányzatok belső kontrollrendszerének értékelése is. Lezárult az állami tulajdonban lévő Hollóházi Hungarikum ellenőrzése, valamint befejeződött az állami fenntartású felsőoktatási intézményrendszer összesen 28 intézményt érintő utóellenőrzése. A negyedévben további 24 utóellenőrzést zárt le az ÁSZ.

Január: lezárult a pártok 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzése

 

31 új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék januárban. Befejeződött hét költségvetési támogatásban részesülő politikai párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok és a Demokratikus Koalíció, az Együtt – a Korszakváltók Pártja, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzése.

 

Az ÁSZ januárban sajtótájékoztató keretében ismertette a levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. A légszennyező anyagok éves átlagos koncentrációja, illetve összkibocsátása trendszerűen csökkent, így a levegő minőségének javítására tett intézkedések eredményesek voltak – mondta az eseményen dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető.

 

Eredményesek a levegő minőségének javítására tett intézkedések

 

Az ÁSZ nyilvánosságra hozta hat állami és egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzéséről szóló jelentéseit. A hónap folyamán befejeződött Rudabánya Város Önkormányzata belső kontrollrendszerének és egyes befektetési döntéseinek értékelése, illetve összesen kilenc önkormányzat és öt felsőoktatási intézmény utóellenőrzése.

 

Február: befejeződött a felsőoktatási intézmények utóellenőrzése

 

Februárban az Állami Számvevőszék összesen 19 ellenőrzést zárt le. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem értékelésével befejeződött az állami fenntartású felsőoktatási intézményrendszer összesen 28 intézményt érintő utóellenőrzése, továbbá a hónap folyamán lezárult 11 önkormányzat utóellenőrzése.

 

Befejeződött a Somogy megyei Tab és a Békés megyei Medgyesegyháza fenntarthatóságának ellenőrzése és folytatódott az önkormányzatok belső kontrollrendszerének értékelése is, melynek keretében az ÁSZ Hatvan, Ivánbattyán, Szigethalom és Monorierdő ellenőrzéséről szóló jelentéseit hozta nyilvánosságra.

 

Március: Egyházi intézményfenntartókat ellenőrzött az ÁSZ

 

Márciusban az Állami Számvevőszék összesen 13 jelentést hozott nyilvánosságra. Befejeződött a Hit Gyülekezete  és a Magyar Evangélikus Egyház, mint intézményfenntartók ellenőrzése. Folytatódott a hónapban a gazdálkodás fenntarthatóságának ellenőrzése két újabb önkormányzatnál, valamint véget ért két önkormányzat utóellenőrzése. Lezárult az állami tulajdonban lévő Hollóházi Hungarikum ellenőrzése, emellett újabb hat önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságot is értékelt az ÁSZ.

 

Hochbaum Dániel 

 Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály