Integritás és belső kontroll – önkormányzati ellenőrzések

2018-07-02 11:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Az Állami Számvevőszék Vizsoly Község Önkormányzatánál és Olasz Község Önkormányzatánál megkezdte az önkormányzatok integritására és belső kontrollrendszerére vonatkozó ellenőrzését.

 

Az Állami Számvevőszék Stratégiájában megfogalmazott célkitűzés, hogy szilárd, szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét. Javaslataival elősegítse a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását.


Az Állami Számvevőszék jóváhagyott ellenőrzési programja alapján megkezdődött a felkészülés Vizsoly Község Önkormányzatának és Olasz Község Önkormányzatának ellenőrzésére az „Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere – Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése” témakörben.

 

Integritás és belső kontroll – önkormányzati ellenőrzések

 

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy szabályszerűen történt-e az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, az biztosította-e az önkormányzatoknál a közpénzfelhasználás szabályosságát, a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű és felelős gazdálkodást, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítését. Az ellenőrzés keretében értékeljük az önkormányzatok korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését.


Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében Vizsoly Község Önkormányzatát és Olasz Község Önkormányzatát tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról.

 

Laczi Hedvig Anna
ellenőrzésvezető