Integritás és belső kontroll ellenőrzése két önkormányzatnál

2018-08-10 11:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

A számvevők az „Önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontroll modul” című témacsoportos ellenőrzések tekintetében Ópályi Község Önkormányzatánál és Nyőgér Község Önkormányzatánál megkezdték a számvevői munkaanyagok elkészítését.

 

Ópályi Község Önkormányzata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a KSH adatai szerint 3004 fő a község lakosainak száma. A község több intézménnyel is rendelkezik: óvoda, általános iskola, háziorvosi és gyermekorvosi rendelő, család- és gyermekjóléti szolgálat. A község gazdasági feladatait Ópályi Község Polgármesteri Hivatala látja el.

 

Nyőgér Község Önkormányzata Vas megyében található, a KSH adatai szerint 325 fő a község lakosainak száma. A község több intézménnyel is rendelkezik: óvoda, klubkönyvtár, községi könyvtár, orvosi rendelő és védőnői tanácsadás. A község gazdasági feladatait Nyőgér Közös Önkormányzati Hivatala látja el, amelynek hat kirendeltsége van.

 

Ópályi Község Önkormányzata és Nyőgér Község Önkormányzata ellenőrzéseinek célja, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az ellenőrzés keretében értékeljük továbbá, hogy az önkormányzatnál kiépítették és erősítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat,illetve megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.

 

Integritás és belső kontroll ellenőrzése két önkormányzatnál

 

Az ellenőrzésre kijelölt számvevők felkészültek az ellenőrzés lefolytatására, majd az ellenőrzött szervezetek által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján megkezdték az ellenőrzési bizonyítékok alapul vételével a számvevői munkaanyagok összeállítását.

 

Kuszinger Andrea
ellenőrzésvezető