Indul a Fidesz és a KDNP ütemezett ellenőrzése

2018-07-03 08:41   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

2018. második félévében az Állami Számvevőszék megkezdi a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évi gazdálkodásának törvényben előírt ütemezett ellenőrzését. Az ellenőrzések során az ÁSZ azt értékeli, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a pártok a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel. A két párt törvényben előírt ütemezett ellenőrzése szerepel az Állami Számvevőszék 2018. második félévi ellenőrzési tervében, amelyet az ÁSZ hamarosan átad az Országgyűlésnek.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ minden párt gazdálkodásának a törvényességét a vonatkozó törvényi előírások alapján, nyilvános módszertan és azonos eljárási szabályok szerint ellenőrzi, a 1990 után kialakult ütemezés szerint. A pártok ellenőrzésének törvényben előírt ütemezéséről itt bővebben is olvashat.


A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2014-2015. évekre kiterjedő ellenőrzése 2017 nyarán zárult le, a jelentések megtalálhatóak az ÁSZ honlapján. Az ÁSZ akkor azt állapította meg, hogy a Fidesz és a KDNP a könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartották. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy a működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel és számolták el.

 

2018. második félévében az Állami Számvevőszék megkezdi a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évi gazdálkodásának törvényben előírt ütemezett ellenőrzését.


A Fidesz és a KDNP következő, most induló ellenőrzése – mivel az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a pártok gazdálkodásának törvényességét – a 2016-2017. évekre terjed ki. A 2017-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolót 2018. május végéig kellett nyilvánosságra hozniuk a pártoknak, így a két párt ellenőrzése leghamarabb 2018. második félévében kezdődhetett meg. Jelenleg már zajlik az ellenőrzések előkészítése, ennek során az ellenőrzési program készítése. Ezt követően az ÁSZ adatokat kér be az ellenőrzött szervezetektől.


Az ellenőrzések során az ÁSZ azt értékeli, hogy az adott párt által közzétett pénzügyi kimutatások megfeleltek-e a törvényi előírásoknak, valamint hogy a szervezet a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat. Az ellenőrzések kiterjednek továbbá arra is, hogy a pártok szabályszerűen számolták-e el az igénybe vehető forrásokat működésükhöz, különösen a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat. A pártok ellenőrzéséről bővebben itt olvashat.


Salamon Ildikó
tervezési vezető