Így hasznosult az ÁSZ munkája 2018-ban

2019-02-05 08:00   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2019-02-05 10:48

Az Állami Számvevőszék 2018-ban is betöltötte az Alaptörvényben meghatározott közpénzügyi garantőr szerepét, ellenőrzéseivel, elemzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével hozzájárult a közpénzügyek fejlesztéséhez. Tavaly az ÁSZ összesen 323 jelentést és 17 elemzést hozott nyilvánosságra, támogatta az Országgyűlés törvényalkotó tevékenységét, széleskörű és innovatív tudásmegosztó tevékenységével hazai és nemzetközi téren is hasznosította a számvevőszéki munka eredményeit, tapasztalatait, továbbá 2018-ban is nagy hangsúlyt helyezett az átláthatóságra, a nyílt és megelőzésen alapuló kommunikációra.

Az Állami Számvevőszék alapvető feladata az Országgyűlés által hozott törvények betartásának ellenőrzése, a jogállam védelme – hangsúlyozta Domokos László a december 27-én megjelent évértékelésében. Az ÁSZ elnöke kiemelte: „a törvényeket minden közpénzfelhasználónak be kell tartania". Hozzátette: idén is törekedtünk arra, hogy munkánkat a „megbízóink", az adófizető állampolgárok érdekében végezzük, a hibakeresés helyett pedig a közpénzügyek fejlesztését állítsuk tevékenységünk fókuszába.

 


Az Állami Számvevőszék 2018-ban összesen 323 jelentéssel és 17 elemzéssel járult hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez, tehát majdnem minden napra jutott egy számvevőszéki jelentés, vagy elemzés. Az idén elvégzett ellenőrzések mintegy 1000 közpénzfelhasználó szervezetet érintettek, amelyeknek az ÁSZ több mint 2200 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. A 2018-ban készült jelentésekről, elemzésekről a következő linkekre kattintva olvashat negyedéves összefoglaló cikkeket: 2018. első negyedév, 2018. második negyedév, 2018. harmadik negyedév, 2018. negyedik negyedév.


Elemzések és tanulmányok 2018-ban


Tanácsadó tevékenysége keretében az Állami Számvevőszék 2018-ban tizenhét elemzést, tanulmányt hozott nyilvánosságra. Összegző elemzés készült a költségvetési támogatásban részesült pártok és zenekarok, állami vállalatok, köznevelési humánszolgáltatók, valamint a Magyar Államkincstárat érintő ellenőrzési tapasztalatokról. Több elemzés önkormányzatokat érintett. Készült elemzés az állami vagyongazdálkodásról, a monetáris politikai költségvetési hatásairól, a duális képzési rendszer tapasztalatairól, az aktivitási ráta alakulásáról és a belső ellenőrzést érintő ellenőrzési tapasztalatokról is. Az ÁSZ 2018-ban is több elemzésben értékelte a makrogazdasági folyamatokat, amivel támogatta a Költségvetési Tanács munkáját, illetve hozzájárult a költségvetési folyamatok átláthatóságához. Önálló elemzésben összegezte az ÁSZ az egyes ellenőrzések vezetői teljesítményértékelésének tapasztalatait, valamint tanulmány készült a köztulajdonú vállalatok integritás felméréséről is. A 2018-ban készült számvevőszéki elemzésekről itt olvashat egy részletes cikket.


Az Országgyűlés támogatása 2018-ban


Az Állami Számvevőszék 2018-ban is folyamatosan figyelemmel kísérte az Országgyűlés munkáját és eleget tett törvényi kötelezettségeinek. Az ÁSZ benyújtotta a Parlamentnek a 2017. évi szakmai tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót, véleményével támogatta a 2019-es központi költségvetés megalkotását, jelentésével pedig a 2017-es zárszámadás elfogadását. Az ÁSZ az év során átadta az Országgyűlésnek a 2018. évi második félévi és a 2019. évi első félévi ellenőrzési terveit is. A tavalyi esztendő parlamenti hasznosulásáról itt olvashat egy összefoglaló cikket.

 Tudásmegosztás és együttműködés 2018-ban


Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata, hogy tanácsadó tevékenysége keretében támogassa az ellenőrzött szervezeteket. Ennek érdekében 2018-ban a korábbinál is szélesebb körű tudásmegosztást kezdeményezett a számvevőszék: 6 saját szervezésű konferenciáján mintegy 670 szakembert köszönthetett a hallgatóság körében; belföldi konferenciákon vendég előadóként csaknem 60 alkalommal vihették a számvevőszék szakemberei az érdeklődők elé ellenőrzési tapasztalataikat és elemzési eredményeiket.


Az ÁSZ Miskolci Egyetemmel közös közpénzügyi vezető képzését 2018-ban 49 közpénzt felhasználó szervezet vezetője fejezte be. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel megújított és elmélyített partnerségével gyarapította az ÁSZ felsőoktatási kezdeményezései sorát az etikus közpénzfelhasználás iránt elkötelezett vezetők felé. A számvevőszék – kezdeményezése alapján – ellenőrzési tapasztalatait intézményi szinten osztotta meg a tavalyi évben is négy történelmi egyház, öt önkormányzati szövetség, és a belső ellenőrök szakmai szervezete vezetőivel. Az ÁSZ 2018-as tudásmegosztó tevékenységéről itt olvashat egy részletes összefoglalót.


Nemzetközi kapcsolattartás és együttműködés 2018-ban


2018-ban az Állami Számvevőszék kiemelt célja volt a nemzetközi ellenőrzési tapasztalatok cseréje, az együttműködés nemzeti számvevőszékekkel, valamint nemzetközi szervezetekkel. Ennek érdekében a tavalyi évben az ÁSZ vezetői és munkatársai 42 külföldi aktivitás, valamint 13 Magyarországon megrendezett nemzetközi szakmai rendezvény és tudásmegosztó esemény keretében osztották meg az ÁSZ tapasztalatait és ismerhették meg a legfrissebb nemzetközi gyakorlatokat. Ezenfelül az ÁSZ aláírt egy nemzetközi megállapodást, továbbá egy donori megállapodás megkötésében vállalt szerepet. Itt elérhető összefoglaló cikkünkben az Állami Számvevőszék 2018-as nemzetközi aktivitását és szerepvállalását mutatjuk be.

 Társadalmi tájékoztatás és médiahasznosulás 2018-ban


Az Állami Számvevőszék 2018-ban is arra törekedett, hogy releváns és aktuális, valamint közérdeklődésre számot tartó ellenőrzési témákra fókuszáljon kommunikációja során. Ennek köszönhetően 2018-ban mintegy 9000 alkalommal szerepelt a média napirendjén, amely több mint 20 százalékkal több, mint a korábbi évben. Az ÁSZ-t legtöbbször a költségvetési támogatásban részesülő pártok ellenőrzése, az egészségügyi gazdálkodó szervek ellenőrzése, valamint a 2019. évi költségvetés véleményezése kapcsán említették a különböző sajtóorgánumok. A célzott kommunikációval és a növekvő média megjelenésekkel egyenes arányban nő az ÁSZ társadalmi ismertsége is, amelyet a 2018 augusztusában végzett közvélemény-kutatás is megerősített. A tavalyi év médiahasznosulásáról itt olvashat részletesen.


2300 cikk és hatvanezer látogató az ÁSZ Hírportálon 2018-ban


Az előző évhez képest mintegy 20 százalékkal többen, közel 60 ezer egyedi felhasználó kereste fel az ÁSZ Hírportált 2018-ban, amelyen több mint 2300 cikket publikáltak az ÁSZ munkatársai. Az oldal legfontosabb mutatói tavaly is tovább növekedtek, valamint bővültek a multimédiás tartalmak. Elkészült a Hírportál okoseszközre optimalizált verziója. Az eredmények azt támasztják alá, hogy az Állami Számvevőszék 2018-ban is kiemelkedő mértékben biztosította az átláthatóságot a mindennapi munkájával, tevékenységével kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy az ÁSZ a magyar közszféra egyik legátláthatóbban működő és legaktívabban kommunikáló szervezete. Az ÁSZ Hírportál eredményeiről itt érthet egy részletes elemzést.

 


Pénzügyi hírek közérthetően és tudatosan


Az Állami Számvevőszék 2018-as céljai között szerepelt a közpénzügyek állampolgárokhoz való közelebb vitele. Ennek érdekében online felületeinken hetente több cikk és videó jelent meg a hétköznapi pénzügyekről, a megtakarításról, a pénzügyi tervezésről, illetve pénzügyi önismeretet fejlesztő gondolatok is születtek kollégáink tollából. Az ÁSZ pénzügyi tudatosság projektértől itt olvashat egy összefoglalót.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály