Hogyan tanítsunk pénzügyi ismereteket a vakáció alatt?

2018-08-07 09:05   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Használja ki a nyarat és töltse ki hasznos tudnivalókkal unatkozó gyermeke szabad óráit. A nyár a legalkalmasabb arra, hogy pénzügyi ismereteket tanítsunk a csemeténknek. Mindezt hogyan? Érdemes bevonni a gyerekeket a nyári programok költségeinek saját zsebpénzből történő kifizetésébe.

Már egy hónapja tart a szünidő. Az átlagos családoknál a szülők dolgoznak, míg a gyerekek táboroznak, a nagyszülőknél nyaralnak, de vannak olyanok is, akik egyedül vannak otthon és próbálják lefoglalni magukat. Az otthoni unalmas percek elűzésére számtalan program kínálkozik, mint például strandra, állatkertbe, kalandparkba menni, fagyizni vagy gokartozni. Azonban mindez költséggel jár, így érdemes bevonni a gyereket is a kiadások finanszírozásába. Így egyszerűen és játszva taníthatunk pénzügyi ismereteket, amely a későbbiekben hasznára válhat. Hogy hogyan tegyük ezt?


Először is beszéljünk a pénzről. Ne titkoljuk, hogy mi mennyibe kerül és mennyi a fizetésünk, amiért meg kell dolgozni. Ha ezt tudja és tisztában van a család anyagi lehetőségeivel, nem fog folyton követelőzni, hogy vegyük meg neki a legújabb játékot, illetve olyan tábort fog kinézni magának, ami belefér a család költségvetésébe.


A pénzügyi nevelés során fontos, hogy megtanítsuk, hogyan kell beosztani és félretenni a pénzt. Erre a legjobb megoldás a zsebpénz, amely jó eszköz arra, hogy a fiatalok megtanulják az önálló gazdálkodást, amit a későbbi életük során is használni tudnak majd. Természetesen meg kell beszélni, hogy milyen időközönként és mennyi pénzt kap, illetve azt, hogy az élelmiszert és ruhát a szülő veszi, de például ha új kisautót vagy matricát, könyvet akar vásárolni, akkor azt a saját zsebpénzéből kell finanszíroznia. A kisebb dolgokra könnyen összejön a pénz, azonban ha drágább dologra vágyik, akkor azért tovább kell takarékoskodnia. Ezáltal megtanulja értékelni és beosztani a pénzt.


Persze az elején biztosan gyorsan elfogy majd a heti/havi zsebpénz. Egy hosszabb folyamat, mire megtanulja, hogyan kell tudatosan gazdálkodni a meglévő forintjaival. Persze adhatunk többet is, de kössük elvárásokhoz, például plusz munkához. Meghatározhatjuk előre, melyik házimunkáért mennyit fizetünk, így könnyen ki tudja számolni, hogy mennyit kell dolgoznia a kiszemelt játékkonzolért.


Az is előfordul, hogy idő előtt elfogy a gyerek zsebpénze. Ilyenkor következetesnek kell lenni, és nem szabad kipótolni. Fontos, hogy megtapasztalja, hogy a pénz véges dolog és azt is, hogy csupán egy meghatározott keretből tudunk gazdálkodni. Ha ez a keret kiürül, akkor magától nem terem benne pénz, de ha jól osztja be, akkor a következő zsebpénzig is marad belőle. Ezzel arra ösztönözhetjük gyerekünket, hogy megtanuljon előre számolni, gazdálkodni és beosztani azt, ami van.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt