Hogyan kapjuk vissza a befizetett adót?

2018-09-11 08:57   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2018-09-12 09:11

Természetesnek vesszük és a mindennapi életünk részévé vált, hogy adót, járulékokat, illetékeket fizetünk, hogy a havi fizetésünk egy részét nem kapjuk kézhez, vásárlásainkkor Áfát, házvételnél a vételáron kívül még jelentős összegű illetéket is fizetünk. Mégis kinek fizetjük, miért és hová kerül?

Az adóforintok az államhoz kerülnek, majd a költségvetésen keresztül újra elosztásra. Így számunkra újra elérhetőek lesznek, más formában ugyan, de visszakerülnek az életünkbe. Elég egy család mindennapi életébe bepillantani, máris találkozunk a visszajuttatott adónkból ingyenesen igénybe vehető közjavakkal, a bölcsődei, óvodai ellátással, az iskolai oktatással, a játszótérrel, a bicikliúttal, amin eljuthat diák az iskolába, vagy akár a közútra, ahol mindannyian közlekedünk. Gyermekünk már korán találkozik az egészségügyi szolgáltatások ingyenes formájával, kötelező védőoltást kap, védőnő, gyerekorvos kíséri figyelemmel fejlődését.


Nézzük meg, hogy befizetéseink után milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe.


Mikor az újonnan vásárolt lakást vagy autót például a nevünkre szeretnénk átíratni, az adóhivatalnál befizetjük a vagyonszerzési illetéket. Ilyen esetekben az érintett közigazgatási szerv az átírás költségeit a megfizetett illetékekből finanszírozza.


Illetékkötelesek a bírósági eljárások.. Azonban válópernél, hagyatéki és egyéb közjegyzői eljárás esetén, csőd- és felszámolási eljárásban, fellebbezésnél és egyéb perköltségek esetén a befizetett illetékekből fedezi a bíróság a per lefolytatásával kapcsolatos, az érdekünkben végzett eljárás költségeit.


A járulékokból az állam mindig valamilyen konkrét feladatokat finanszíroz. Az egészségbiztosítási járulékokból az egészségügyi ellátást, a nyugdíjbiztosítási járulékokból pedig a nyugdíjrendszert tartja fent. A munkaadói és munkavállalói járulék célja pedig a foglalkoztatás elősegítése, az álláskeresők ellátásának megszervezése.


Hogyan kaphatunk vissza belőle?


Adó- és adóalap kedvezmények, továbbá támogatások formájában. Különböző pályázatok, igénylések útján az államtól jelentős összegű vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk, melyből kiegészíthetjük megtakarításainkat, korszerűsíthetjük, kényelmesebbé, gazdaságosabbá tehetjük otthonunkat, és az így megtakarított összeget másra fordíthatjuk.


Ilyen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is, mely nagyban hozzásegíti a családokat lakás, illetve ház vásárlásához, bővítéséhez. A KSH által közzétett adatok szerint „2017-ben összesen több mint 29 ezer igénylőnek folyósítottak családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), mintegy 70 milliárd forint értékben.”


Érdemes tudatosítani azt, hogy az adóforintjaink is a mi érdekeinket kell, hogy szolgálják. Amit befizetünk az államkasszába, az a közösséget gyarapítja.

 

Pappné Orbán Laura

Pénzügyi Kultúra Nagykövet