Hogyan gazdálkodtak a nemzetiségi intézmények?

2018-05-17 11:00:00   |   Feltöltötte: Lovász Julianna

Elkészült a számvevőszéki jelentéstervezet három országos nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény gazdálkodásának az ellenőrzéséről. A jelentéstervezeteket az ellenőrzésvezető az Elnöki Értekezlet elé terjesztette.

A jóváhagyott ellenőrzési ütemtervnek megfelelően elkészítette az ellenőrzésvezető a számvevőszéki jelentéstervezetet a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ gazdálkodásának az ellenőrzéséről.

 

A számvevők a fenntartó nemzetiségi önkormányzatok és az intézmények által az ellenőrzéshez rendelkezésre bocsátott dokumentumokat értékelték, majd a számvevői értékelés eredményét tartalmazó munkaanyagaikat átadták az ellenőrzés vezetőjének a jelentéstervezet elkészítéséhez. A jelentéstervezet megállapításai arra adnak választ, hogy a három nemzetiségi intézmény gazdálkodása, belső kontrollrendszerének kialakítása és működése szabályszerű volt-e 2014-2016. között, valamint a fenntartói feladataikat szabályszerűen látta-e el a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az Országos Lengyel Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat.

 

Az ellenőrzésvezető által összeállított számvevőszéki jelentéstervezet a célratartottság, megalapozottság, közérthetőség biztosítása érdekében többszintű minőségbiztosítási folyamaton megy keresztül, melyek között jelentős szerepe van a felügyeleti vezető és a támogató osztályok által adott véleménynek.

 

A számvevőszéki jelentéstervezetet az észrevételekkel, véleményekkel és javaslatokkal együtt az Állami Számvevőszék Elnöki Értekezlete tárgyalja meg.

 

Marozsán Lászlóné

ellenőrzésvezető