Heti hírösszefoglaló: 6. hét

2018-02-09 12:50   |   Feltöltötte: Radócz Ákos
Utoljára frissítve: 2018-02-09 13:08

Az ÁSZ felkészült a kampánypénzek ellenőrzésére – jelentette ki a héten az M1 Ma Reggel című műsorában az ÁSZ főtitkára, Holman Magdolna. A Magyar Időknek adott interjújában pedig az ellenőrzött és szabályszegésen ért pártok intézkedési terv készítési kötelezettségéről nyilatkozott a főtitkár. Pénteken a Számvevőszék elemzést publikált a pártok gazdálkodásának tipikus hiányosságairól, a hét első felében pedig a monetáris politika hatásairól hozott nyilvánosságra tanulmányt. Csütörtökön Domokos László elnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén tartott előadást a megyei múzeumok ellenőrzéséről és az ÁSZ közpénzügyi vezetőképző programjáról. A héten az ÁSZ 4 új jelentést hozott nyilvánosságra és közel 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Választások 2018: főtitkári interjúk és elemzés


Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára csütörtökön az M1 Ma Reggel című műsorának vendége volt. Az interjúban elmondta: az ÁSZ megkezdte a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódó ellenőrzések előkészítését, melyeket a választást követő egy éven belül köteles elvégezni. Több információért ide kattintson.

 

Holman Magdolna: az ÁSZ felkészült a kampánypénzek ellenőrzésére


Fontos előírás, hogy az ellenőrzött és szabályszegésen ért szervezeteknek, ez esetben a pártoknak úgynevezett intézkedési tervet kell készíteniük a gazdálkodási hibáik kijavításáért – erről már a pénteki Magyar Időkben beszélt az ÁSZ főtitkára. Holman Magdolna hozzátette: erre a jelentés kézhezvételétől számított harminc nap áll a pártvezetők rendelkezésére. Az interjú kivonatát itt éri el.


Összegezte a költségvetési támogatásban részesült pártok ellenőrzési tapasztalatait az Állami Számvevőszék. Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára elmondta: visszatérő és jellemző szabálytalanságokat, hiányosságokat azonosított az ÁSZ, ezek összegzésével pedig hozzá kíván járulni a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényes gazdálkodásához. Részleteket itt talál.


Hasznosulás: elnöki előadás a közszféra vezetőinek képzéséről


Az eredményesség és az integritás elválaszthatatlan egymástól a közszférában – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke csütörtökön, Veszprémben. Domokos László a megyei múzeumok ellenőrzési tapasztalatait, valamint az ellenőrzések hasznosulását ismertette a Megyei Jogú Városok Szövetségének éves közgyűlésén. Az ÁSZ elnöke kiemelte: a múzeumi vezetők és a fenntartó önkormányzatok példamutató módon együttműködőek a feltárt hiányosságok kijavításában. A rendezvényen elhangzottakat itt találja.

 

Domokos László: képzi az ÁSZ a közszféra vezetőit

 

ÁSZ elemzés a monetáris politika hatásairól


2012 és 2016 között a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája kedvező hatással volt az államadósság finanszírozási költségeinek csökkenésére, illetve azon keresztül a költségvetési egyenlegre és az államadósság alakulására, csökkentve ezzel a költségvetési kockázatokat – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék elemzése. A kedden publikált tanulmány ugyanakkor figyelmeztet a költségvetési térítési kötelezettség felmerülésének hosszú távú kockázatára, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a jövőben szükséges felkészülni az árfolyameredmény-csökkenés és a kamatkülönbözet negatív hatásának kezelésére. Részleteket itt talál.


Új jelentések: négy ellenőrzést zárt le az ÁSZ


Kedden az ÁSZ befejezte a hatvani és az ivánbattyáni önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénzfelhasználás szabályossága és a befektetési tevékenység szabályos végzése egyik önkormányzatnál sem volt biztosított. Az ellenőrzésekről itt tudhat meg többet.

 

Lezárult Tolnanémedi és Pécel önkormányzatának utóellenőrzése


Az Állami Számvevőszék pénteken lezárta Tolnanémedi Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzése és Pécel Város Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése. A részletes megállapításokat itt találja.


Közpénzek közérthetően: gyógyfürdők


Magyarország területének 80 százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Hazánk termálvízkészletét tekintve világviszonylatban az 5. helyen áll, Budapest pedig a világ egyetlen nagyvárosa, ahol több mint száz termálforrás és kút van. A gyógyvíz állami tulajdon és hasznosításukra, fejlesztésükre nagyon sokat költött az állam. Többek között ezért is fontos, hogy a gyógyfürdők közpénzfelhasználása átlátható legyen. A videót itt éri el.


Közel 40 új cikk az ÁSZ hírportálján a 6. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 35 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály