Heti hírösszefoglaló: 52. hét

2018-12-28 13:54   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék két új jelentést hozott nyilvánosságra az 52. héten. Csütörtökön egy mosonmagyaróvári önkormányzati társaság ellenőrzését, pénteken az abai önkormányzat utóellenőrzését fejezte be. Négyrészes cikksorozatban foglaltuk össze a 2018-ban nyilvánosságra hozott összesen 323 számvevőszéki jelentést. Domokos László ÁSZ-elnök évértékelésében rámutatott, hogy a Számvevőszék idén is betöltötte az Alaptörvényben meghatározott közpénzügyi garantőr szerepét. Az esztendő utolsó hetén is több mint 20 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: két ellenőrzés zárult le


Az Állami Számvevőszék csütörtökön befejezte a Flesch Károly Közművelődési, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését, és megállapította, hogy nem volt biztosított gazdálkodásának átláthatósága és az elszámoltathatóság.


Pénteken Aba Város Önkormányzata utóellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervben meghatározott, lényeges feladatokat nem hajtotta végre. A pénzügyi elszámoltathatóságra vonatkozó intézkedések elmaradása miatt az önkormányzat továbbra sem biztosította a közpénzekkel való felelős és átlátható gazdálkodást.

 


Átlagban majdnem minden nap egy jelentés 2018-ban


Az Állami Számvevőszék 2018-ban összesen 323, a tavalyi 251-hez képest 29%-kal több jelentéssel, továbbá 17 elemzéssel járult hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez, tehát majdnem minden napra jutott egy számvevőszéki jelentés, vagy elemzés. Az idén elvégzett ellenőrzések mintegy 1000 közpénzfelhasználó szervezetet érintettek, amelyek számára az ÁSZ több mint 2200 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. Négyrészes cikksorozatban tekintünk vissza a 2018-as év jelentéseire, amelyekről az egyes részekre kattintva olvashatja el a beszámolót: első negyedév, második negyedév. harmadik negyedévnegyedik negyedév.


Hasznosulás: elemzések és tanulmányok 2018-ban


Tanácsadó tevékenysége keretében az Állami Számvevőszék 2018-ban 17 elemzést, tanulmányt hozott nyilvánosságra. Elemzés készült a költségvetési támogatásban részesült pártok és zenekarok, állami vállalatok, köznevelési humánszolgáltatók, önkormányzatok, a Magyar Államkincstárat érintő ellenőrzési tapasztalatokról, az állami vagyongazdálkodásról, a monetáris politikai költségvetési hatásairól, a duális képzési rendszer tapasztalatairól, az aktivitási ráta alakulásáról, a belső ellenőrzést érintő ellenőrzési tapasztalatokról és a makrogazdasági folyamatokról. Önálló elemzésben összegezte az ÁSZ az egyes ellenőrzések vezetői teljesítményértékelésének tapasztalatait, valamint tanulmány készült a köztulajdonú vállalatok integritás felméréséről is.


Domokos László: Hozzájárultunk a közpénzügyek fejlesztéséhez

 Az Állami Számvevőszék 2018-ban is betöltötte az Alaptörvényben meghatározott közpénzügyi garantőr szerepét, ellenőrzéseivel, elemzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével hozzájárult a közpénzügyek fejlesztéséhez. Domokos László elnök évértékelésében rámutatott: az ÁSZ alapvető feladata az Országgyűlés által hozott törvények betartásának ellenőrzése, a jogállam védelme.


Pénzügyi tudatosság: fókuszban a háztartások pénzügyei


Az Állami Számvevőszék 2018-as céljai között szerepelt a közpénzügyek állampolgárokhoz való közelítése. Ennek érdekében online felületeinken hetente több cikk és videó jelent meg a hétköznapi pénzügyekről, a megtakarításról, a pénzügyi tervezésről, a pénzügyi ismeretek fejlesztéséről. Az idei évben a háztartások pénzügyeit érintő témák kerültek górcső alá. Plusz: hogyan foglaljunk utat, hogy minél kedvezőbb áron tudjuk élvezni a síelés előnyeit?

 


Több mint 2300 cikk idén


2018-ban 2308 új cikk jelent meg az ÁSZ hírportálján, ami közel 15%-os növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. Heti átlagban 44-45 új cikk jelent meg. Az Állami Számvevőszék mindezzel kiemelkedő szinten biztosítja szakmai és szervezeti átláthatóságát, mivel az ÁSZ Hírportál betekintést nyújt az ÁSZ mindennapi munkájába, és ezzel nemzetközi szinten is egyedülálló módon teszi átláthatóvá a közpénzből fenntartott intézmény működését. Az idei évben publikált cikkekről hamarosan részletes statisztikákkal bővített összefoglaló elemzést teszünk közzé. Az ÁSZ emellett 2018-ban is minden héten hírösszefoglalót készített a hét főbb eseményeiről, melyeket az ÁSZ Hírportálon ide kattintva érhet el.


Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály