Heti hírösszefoglaló: 51. hét

2018-12-21 14:35   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék hét új jelentést hozott nyilvánosságra ezen a héten, idén összesen már 321-et. Két nem állami humánszolgáltató, két önkormányzat és két nemzetiségi intézmény mellett az ÁSZ befejezte a Paks II. Atomerőmű Zrt. ellenőrzését is. A Számvevőszék átadta az Országgyűlésnek a 2019. első félévi ellenőrzési tervét. Interjú jelent meg a Magyar Időkben Domokos László ÁSZ-elnökkel, többek közt az egészségügyről, a korrupcióról, valamint a politikai pártok és a jogállamiság kapcsolatáról. Ezen a héten több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hét ellenőrzés zárult le


Kedden az Állami Számvevőszék befejezte az Egészségfejlesztési-Oktatási Alapítvány és a Világi Zsidó Iskola Alapítvány 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéseit. Az ÁSZ megállapította, hogy intézményfenntartóként mindkét alapítvány megteremtette a költségvetési támogatások igénybevételének feltételeit, ugyanakkor hiányosságok is fellelhetők a működésükben.

 

A Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, valamint a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és Óvoda gazdálkodásáról szóló jelentéseket az ÁSZ csütörtökön hozta nyilvánosságra. Az ellenőrzések megállapították, hogy egyik nemzetiségi intézmény működése, gazdálkodása szabályozási környezetének kialakítása, valamint pénzügyi- és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű.

 

Hét ellenőrzés zárult le a héten


A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2013-2016. évekre kiterjedő működéséről szóló, pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy 2013 és 2015 között a mérleg tartalmának valódisága nem volt biztosított, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését, az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot. 2016-ban a vagyongazdálkodás már szabályszerű volt.


Pénteken még Kőtelek Községi Önkormányzat ellenőrzéséről, illetve Sajószöged Községi Önkormányzat utóellenőrzéséről szóló jelentés nyilvánosságra hozatala is megtörtént. Kőtelek Községi Önkormányzatánál a szabálytalanságokra tekintettel kezdeményezte az ÁSZ az államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését. Sajószöged Községi Önkormányzat utóellenőrzése során az ellenőrzés megállapította, hogy a szabályozottság javult, de vannak még további hiányosságok a működésben.

 


Nyilvános az ÁSZ 2019. első félévi ellenőrzési terve


Átadta az Országgyűlésnek a 2019 első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék. Az ebben foglaltak értelmében továbbra is fókuszban marad az „ellenőrök ellenőrzése", melynek keretében az ÁSZ értékeli a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gazdálkodását. Továbbá az ÁSZ 2019-ben is folytatja az egészségügyi intézményrendszer, a köznevelés ellenőrzési rendszere, a szegénységi küszöb alatt élők felemelésére tett intézkedések, az önkormányzatok, az állami vállalatok, az alapítványok, a humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli köznevelési és szociális intézményfenntartók, továbbá a nyilvános könyvtári ellátás ellenőrzését.

 

Nyilvános az ÁSZ 2019. első félévi ellenőrzési terve


Interjú az ÁSZ elnökével a Magyar Időkben


A Magyar Idők interjút készített Domokos László ÁSZ-elnökkel. A beszélgetés során szó esett a kórházak egy részének törvénytelen könyveléséről, a politikai pártok és a jogállamiság kapcsolatáról, a korrupcióról, Magyarország gazdasági helyzetéről és az államapparátus létszámának csökkentési lehetőségeiről.


Pénzügyi tudatosság: a karácsony és a karácsonyfa; a kamatmentes hitel titka


A karácsonyfa kiválasztása éppolyan nehéz, mit mindenkinek megtalálni a megfelelő ajándékot. Ha már karácsony: tudatos tervezéssel időben elkészülhet minden, és megelőzhető a túlköltekezés is. Az áruházak rengeteg ajánlattal várják a vásárlókat, és akár hitelbe is odaadják az árut, 0% kamattal vagy 0% THM-mel. De ennek ára van!

 

Évértékelés az Állami Számvevőszéknél

A képre kattintva galéria nyílik!


Szervezeti hírek: évértékelés az Állami Számvevőszéknél


Az Állami Számvevőszék megtartotta immár hagyományosnak számító állománygyűlését. Domokos László, az ÁSZ elnöke évértékelő beszédében az elmúlt év eredményeinek bemutatása mellett kitekintett a legfőbb ellenőrző szerv előtt álló, megvalósítandó feladatokra és kihívásokra, amelyek a szervezeti gondolkodás megújítását és a tanácsadó funkció kiterjesztését vonják maguk után.


Több mint 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 51. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály