Heti hírösszefoglaló: 48. hét

2018-12-01 12:31   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2018-12-01 12:31

Az Állami Számvevőszék ezen a héten kilenc új jelentést hozott nyilvánosságra, közte öt önkormányzat ellenőrzéséről. Áttekintő anyag jelent meg a tavalyi zárszámadás elfogadásáról, melyhez a Számvevőszék aktívan hozzájárult. A Hírportál összefoglaló cikket publikált az egészségügyi ágazatot érintő ellenőrzésekről-, valamint a legutóbbi közpénzügyi vezetőképzéssel egybekötött Jó gyakorlatok konferencia előadásairól. A minőségirányított működés keretében az ÁSZ megújítja a Minőségirányítási Jó Gyakorlatok nemzetközi adatbázisát. Ezen a héten több mint negyven új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 9 ellenőrzés zárult le


A héten az Állami Számvevőszék összesen három nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését fejezte be. A hétfői jelentés szerint az Örmény Önkormányzatnál továbbra is veszélyben van a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás, míg a Szlovák Önkormányzatnál a működési és a gazdálkodási folyamatok szabályozottsága javult, azonban a vagyon védelme érdekében további intézkedések szükségesek. Szerdán az Országos Szlovén Önkormányzatról szóló jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy szabályozottsága javult, de a költségvetési és a zárszámadási határozatok jogszabályoknak való megfelelősége továbbra sem biztosított, míg az önkormányzat intézménye, a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda ellenőrzése számos hiányosságot tárt fel.

 


Kedden az ÁSZ két nem állami humánszolgáltató, az Eventus Üzleti Tudományok Szakképző Iskoláért Alapítvány és a Szinergia Gazdasági Oktatást Támogató Alapítvány, mint intézményfenntartó ellenőrzését fejezte be, és megállapította, hogy egyik intézményfenntartó sem teremtette meg a költségvetési támogatások átlátható, elszámoltatható felhasználásának feltételeit.


Csütörtöki jelentéseiben a Számvevőszék Kazincbarcika Város Önkormányzata és Dunavarsány Város Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásáról megállapította, hogy 2014 és 2016 között a gazdálkodás szabályozottsága, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás sem volt szabályszerű.


Pénteken a Gyulai Várfürdő Fürdő- és Gyógyszolgáltató Kft. ellenőrzéséről szóló jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy a társaság számviteli szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.


Parlamenti hasznosulás: a zárszámadás támogatása


Az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének eleget téve – ahogy minden évben – elvégezte a tavalyi zárszámadás ellenőrzését és megállapította, hogy a 2017-es költségvetés végrehajtása megfelelt a vonatkozó törvényeknek és előírásoknak, a törvényjavaslat megalapozott és megbízható. Tekintse meg összefoglaló cikkünket!

 


Egészségügy: kiemelt ÁSZ-figyelem, vezetőképzés és konferencia összefoglaló


Kiemelt figyelmet fordít az Állami Számvevőszék az egészségügyi ágazatot érintő ellenőrzésekre. Novemberben az ötödik, közpénzügyi vezetőképzéssel egybekötött Jó gyakorlatok konferenciáját szervezte meg a Számvevőszék – ezúttal az egészségügyi szakrendelők ellenőrzéseinek tapasztalataira irányult a fókusz. Az előadások anyagait, médiatartalmakat az összefoglaló cikkünkben éri el.

 

Integritás: ÁSZ-előadók a szakmai fórumokon


A Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGEE) miskolci szakmai fórumán az ÁSZ projektvezetője ismertette a közigazgatási intézmények belső kontrollrendszere és az összeférhetetlenség, integritás kérdéskörében megszerzett tapasztalatait.

 


Folytatódott a Külgazdasági és Külügyminisztérium integritás továbbképzése a tartós külszolgálatot ellátó külügyi munkatársak felkészítése keretében.


Szervezeti hasznosulás: megújul a Minőségirányítási Jó gyakorlatok adatbázisa


A Minőségirányítási és Monitoring Osztály megújítja a Minőségirányítási Jó Gyakorlatok adatbázisát. A Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztállyal együttműködve ez egyrészt a jó gyakorlatok formanyomtatványának vizuális megjelenítésére terjed ki, továbbá az ÁSZ törekszik az európai számvevőszékekkel a további jó gyakorlatok megosztására és a számvevőszékek közötti gyakorlati közösségek kialakítására is.


Pénzügyi tudatosság: e-kereskedelem; ajándék a jövőbe; pályázat; nemzeti stratégia


Az elektronikus kereskedelem vásárlási kultúrájának fejlesztése és pénzügyi tudatosságunk növelése érdekében érdemes tisztában lenni a net-vásárlás előnyeivel, hátrányaival és kockázataival. Közeledik a karácsony, a legtöbben még mindig ajándékötletek után keresgélnek, pedig van egy egyszerű, de annál hasznosabb és kamatozó ajándék is gyermekeknek. A Pénzügyminisztérium pályázatot írt ki nonprofit szervezeteknek, amelyek munkájukkal hozzájárulhatnak a családok pénzügyi tudatosságának erősítéséhez. Szintén a Pénzügyminisztérium hétéves nemzeti stratégiát dolgozott ki a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért, amelyről felvételeket készített a Pénzügyi Tudatosság Projekt.


Több mint negyven új cikk az ÁSZ Hírportálján a 48. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 41 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály