Heti hírösszefoglaló: 47. hét

2018-11-23 13:39   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Nyolc új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék ezen a héten. Három alapítvány, két állami és egy paksi közművelődési társaság mellett az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal ellenőrzése zárult le. Készül a Magyar Nemzeti Bank jelentéstervezete. A Számvevőszék csütörtökön folytatta a Jó gyakorlatok szemináriumsorozatát, fókuszban az egészségügyi szakrendelőkkel. A héten interjú jelent meg Domokos László ÁSZ-elnökkel a Piac & Profit című lapban. Ezen a héten közel 50 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 8 ellenőrzés zárult le


Kedden az Állami Számvevőszék befejezte az Autizmus Alapítvány és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány gazdálkodásának 2014-2016. időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az Autizmus gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a Liszt-kamarazenekar a jogszabályok szerint kialakította szervezeti kereteit és gazdálkodási szabályzatait, gazdálkodása azonban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.


Szerdán az ÁSZ a Paksi Közművelődési Közhasznú Nonprofit Kft. 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését fejezte be, számos hiányosságot feltárva.


Csütörtökön a Számvevőszék befejezte a Cordate Gazdaságfejlesztő és Ellátó Központ Zrt. valamint az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft. 2013-tól 2016-ig kiterjedő ellenőrzését. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Cordate Zrt. feletti tulajdonosi jogait nem gyakorolta szabályszerűen, ellenben az NKE feletti tulajdonosi jogokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szabályszerűen alakította ki és gyakorolta.

 

 

Pénteken az Állami Számvevőszék elvégezte az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal ellenőrzését. A minősített adatokat tartalmazó dokumentumok felhasználásával az ÁSZ a megállapításait nem nyilvános jelentésekben rögzítette.


Szintén pénteken egy nem állami humánszolgáltató, az Útban Európához Alapítvány, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését fejezte be.


Folyamatban lévő ellenőrzés: készül az MNB jelentéstervezete


A számvevői munkaanyag összeállítását követően megkezdődött a számvevőszéki jelentéstervezet összeállítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működésének szabályszerűségét érintő ellenőrzésben.


Konferencia: fókuszban az egészségügyi szakrendelők

 

Az Állami Számvevőszék legújabb, közpénzügyi vezetőképző szemináriumán, amelyet az elmúlt években ellenőrzött egészségügyi szakrendelők vezetőinek szervezett, Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök az etikus vezetésről, dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a szabályos és hatékony gazdálkodásról, dr. Nagy Imre felügyeleti vezető az egészségügyi szakrendelők számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatairól, dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető az ÁSZ integritás felmérésének tapasztalatairól tartott előadást.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Hasznosulás: elnöki interjú a Piac & Profit lapban; az ingatlankezelés alapja


Válság idején nem megszorításokra, hanem a versenyszféra finanszírozására van szükség – erről is beszélt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Piac és Profitnak adott interjújában.

 

Az ÁSZ képviselője részt vett a Magyar Ingatlan-gazdálkodók Szövetsége által megrendezett konferencián. Az eredményes önkormányzati ingatlankezelés alapja a közvagyonnal való szabályszerű gazdálkodás – hangsúlyozta előadásában dr. Nagy Imre.


Megjelent az új Pénzügyi Szemle: fókuszban a fenntarthatóság és a bizalom


A Pénzügyi Szemle legújabb száma a fenntarthatóságot és a bizalmat helyezi fókuszába. További érdekes témák: a szabályozás hatása a mikro-hitelező szervezetek pénzügyi teljesítményére, a munkajövedelem adóterhelése a visegrádi térségben, a magyar 2016-2017-es áfa változások árhatásai, vagy a költség-haszon elemzés elméleti, módszertani kihívásainak vizsgálata.


Nemzetközi hírek: hasznosul az ÁSZ kérdőíve; véget ért az iCISA-képzés


Az ÁSZ az Egyesült Arab Emírségek számvevőszékével kérdőívet dolgozott ki, melynek célja az információtechnológiai közbeszerzések korrupciós kockázatainak kezelésére alkalmas kontrollok értékelése a közszféra szervezeteinél. Lezárult az iCISA képzési központ által megrendezett nemzetközi az Állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése témájú tanfolyama.

 


Pénzügyi tudatosság: pályaorientációs nap; meddig támogassuk gyermekünket?; Black Friday


Az ÁSZ a Pestszentlőrincen található Eötvös Loránd Általános Iskola Pályaorientációs Napján vett részt, és arról is beszélt, hogy az állam miként van jelen mindennapi életünkben. A 19-29 éves fiatalok harmada kap rendszeresen anyagi támogatást a szüleitől, de vajon meddig adjunk pénzt a felnőtt gyerekünknek? Itt a Black Friday - próbáljunk meg tudatosak lenni, ne vegyünk szükségtelen dolgokat és ne dőljünk be minden akciónak!


Közel 50 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 47. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 46 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály