Heti hírösszefoglaló: 45. hét

2018-11-10 13:39:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Öt új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék ezen a héten. Véget ért az ÁSZ negyedik közpénzügyi vezetőképző programja. A digitalizáció és az e-kormányzás került a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete éves konferenciájának középpontjába. A digitális átállás jegyében okoseszközökre optimalizáltuk az ÁSZ Hírportált. A Pénzügyi Tudatosság Projekt a pénzügyi nevelésről közölte egy felmérés eredményét, valamint a közpénzügyi tudatosságról publikált videofelvételt. Ezen a héten  több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 5 ellenőrzés zárult le


Kedden az ÁSZ befejezte az Országos Horvát Önkormányzat utóellenőrzését, illetve az önkormányzat által fenntartott Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ellenőrzését, valamint az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára értékelését.

 

Nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik az ÁSZ fókuszában

 

Az Állami Számvevőszék szerdán befejezte az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) 2014-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzését. Az EUTAF belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit.

 

Csütörtökön az ÁSZ befejezte a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. 2013-2016. évekre kiterjedő ellenőrzését. A társaság működésének szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodása megfelelt az előírásoknak. Beszámolási kötelezettségének szabályszerűen eleget tett. Közzétételi kötelezettségének teljesítése révén biztosította tevékenységének átláthatóságát.

 

Vezetőképzés: Véget ért az ÁSZ negyedik közpénzügyi programja

 

Lezárult az ÁSZ közpénzügyi vezetőképzésének negyedik programja is, melyben 21 állami tulajdonú gazdasági társaság első számú vezetője vett részt. A képzési sorozat november végén folytatódik, egészségügyi szakrendelők vezetői számára.

 

MPGE-konferencia: Fókuszban a digitalizáció

 

A digitalizáció és az e-kormányzás került a középpontba a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján. A héten lezajlott eseményt Domokos László, a MPGE és az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta: az ellenőrző szervezetek közös célja a jól irányított állam támogatása, ezért pedig közös válaszokat kell adni a digitális fejlődés okozta kihívásokra.

 

 

Hasznosulás: Okoseszközökre optimalizáltuk az ÁSZ Hírportált


Már okoseszközökön, tehát mobil és tablet felületeken is felhasználóbarát módon érhetőek el az ÁSZ Hírportál cikkei és médiatartalmai. Ezen fejlesztéssel új szintre lépett a Számvevőszék leglátogatottabb honlapja. Erre szükség is van, hiszen az ÁSZ Hírportál olvasóinak több mint 60 százaléka a Y-Z generációhoz tartozik, akik jellemzően okoseszközöket használnak. Feléjük is tovább kívánunk nyitni egy esetleges mobilalkalmazás jövőbeni fejlesztésével.

 

Okoseszközökre optimalizáltuk az ÁSZ Hírportált


Nemzetközi hírek: Brexit-konferencia; az önkormányzatok gazdálkodásának kihívásai


A héten az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésének hatásairól, kockázatairól, valamint ennek számvevőszéki aspektusairól rendezett konferenciát a holland számvevőszék.  Megtartotta szemináriumát és éves ülését az EUROSAI Önkormányzati Ellenőrzés Munkacsoport, amelynek célja az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos regionális és országspecifikus kihívások beazonosítása volt.


Pénzügyi Tudatosság: Pénzügyi nevelés; közpénzügyi tudatosság


Míg a szülők háromnegyede a saját feladatának tekinti a pénzügyi nevelést, addig a gyerekek közel harmada inkább az iskolában sajátítaná el a szükséges ismereteket – derült ki egy felmérésből.


A megfelelő szintű közpénzügyi tudatossághoz hozzátartozik, hogy a polgárok tisztában legyenek azzal, hogy a munkáért bért kapnak, hogy adót kell fizetniük és ez hova kerül valamint azzal is, hogy a közpénz megfelelő felhasználását az ÁSZ ellenőrzi.


Több mint harminc új cikk az ÁSZ Hírportálján a 45. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 34 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály