Heti hírösszefoglaló: 45. hét

2017-11-10 13:30:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

A 45. héten hat új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. Domokos László a költségvetés konszolidálásához hozzájáruló számvevőszéki intézkedésekről adott elő a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének idei konferenciáján. A Számvevőszék elöljárói az Országgyűlés bizottsági ülésén, valamint szakmai rendezvényeken vettek részt. A Pénzügyi Kultúra Projekt a nemek közötti egyenlőség témakörében publikált videót. Ezen a héten több mint 30 új cikk jelent meg az ÁSZ Hírportálon.

Új jelentések: 6 ellenőrzés zárult le


Kedden az Állami Számvevőszék befejezte a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, valamint két további állami társaság 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÉKKO Építőipari, Közszolgáltató, Kereskedő és Oktató Kft. és a HSSC Szolgáltató Központ Kft. ellenőrzésével kapcsolatban az ÁSZ megállapította, hogy a társaságok működésének szabályozottsága, a pénzügyi-számviteli, beszámolási és adatszolgáltatási feladatok ellátása és vagyongazdálkodása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A Volánbusz Közlekedési Zrt. ellenőrzése kapcsán megállapításra került, hogy a társaság működésének szabályozottsága, vagyongazdálkodása összességében szabályszerű volt, és a vagyon értékének gyarapításáról is gondoskodtak. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodásának ellenőrzése kapcsán az ÁSZ megállapította, hogy a zenekar vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, és társaság a közbeszerzési törvényt is többször megsértette. A jelentések megállapításait az ellenőrzött szervezetek nevére kattintva éri el.

 

Befejeződött két állami társaság ellenőrzése


Szerdán az ÁSZ befejezte Somoskőújfalu Község Önkormányzata adósságrendezési eljárásának rendszerellenőrzését. A Számvevőszék megállapította, hogy az eljárás végrehajtása során a szabálytalan feladatellátás veszélyeztette az adósságrendezés céljainak elérését. Az ellenőrzés megállapítását itt éri el.


Az Állami Számvevőszék csütörtökön befejezte a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány 2013-2015 közötti gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az alapítvány gazdálkodásának szervezeti kereteit kialakította, azonban gazdálkodása nem volt szabályszerű. Részleteket itt talál.

 

MPGE Konferencia 2017: Domokos László előadása a költségvetés konszolidálásához hozzájáruló számvevőszéki intézkedésekről

 

A gazdasági válság következtében az állam aktív, válságkezelő, fenntartható fejlődést biztosító szerepvállalása került előterébe - hívta fel a figyelmet Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) idei konferenciáján. Mint mondta: az aktív állam a legfőbb ellenőrző szervet is cselekvésre ösztönözte, az ÁSZ a kritikus területek ellenőrzésével, az ellenőrzésekre alapozott tanácsadói szerepével és a Költségvetési Tanács részére készített elemzéseivel járult hozzá az állami költségvetés konszolidálásához. Több információért ide kattintson.

 


Parlamenti hasznosulás: részvétel az Allergia-Parlagfű Kerekasztalon


Az Állami Számvevőszék is tájékoztatást adott a parlagfű elleni védekezés rendszeréről szóló ellenőrzéséről az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága Allergia-Parlagfű Kerekasztalának november 7-i ülésén. Az ÁSZ megállapításait és javaslatait Dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető ismertette az eseményen. Elmondta: az ellenőrzésben érintett szervezetek határidőben elkészítették az intézkedési terveiket, amelyek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti. A részletekért ide kattintson.

 

ÁSZ részvétel az Allergia-Parlagfű Kerekasztalon


Hasznosulás: szakmai rendezvényeken az ÁSZ vezetői


A Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége őszi közgyűlésén dr. Horváth Margit felügyeleti vezető ismertette az önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalait. Ennek keretében bemutatta a 2011 óta ellenőrzött gazdasági társaságok és az érintett önkormányzatok jelentései alapján a tapasztalatokat a típushibák tükrében. Ezt követően pedig két ÁSZ-elemzés rendszerezett megállapításait, következtetéseit ismertette. Bővebben itt tájékozódhat.

 

Az Állami Számvevőszék részéről Dr. Kovács Diána, a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője a Világgazdaság által szervezett panelbeszélgetésén vett részt november 9-én. A fórum egy fontos és aktuális témát dolgozott fel: a pénzügyi tudatosság és annak fejlesztésének lehetőségei a jövőre nézve. Több információt itt talál.


Közpénzek közérthetően: nemek közötti egyenlőség


A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség megteremtése globális cél, melynek elérése az emberi jogok előmozdítása, illetve a fenntartható fejlődési célok megvalósítása szempontjából is alapvető fontosságú. A járókelőket arról kérdeztük, hogy ők miért is tartják fontosnak a nemek közötti egyenlőség megteremtését. A videót ide kattintva érheti el.

 


Nemzetközi hírek: fókuszban a minőségbiztosítás és a légszennyezés


Az ÁSZ munkatársai nemzetközi műhelymunkán vettek részt a minőségbiztosítás témakörében az INTOSAI fejlesztési szervezete, az IDI irányításával. A résztvevők elmélyítették tudásukat, kicserélték tapasztalataikat a számvevőszékeknél alkalmazott sztenderdek és gyakorlatok vonatkozásában a minőségirányítás, azon belül kiemelten a minőségbiztosítás területén. A részleteket itt éri el.


Az EUROSAI Környezetvédelmi Munkacsoport konferenciájának első ülésnapján a számvevőszékek bemutatták a nemzeti levegőminőségi ellenőrzések előrehaladását, módszertanát és előzetes eredményeit. Az ellenőrzések mindegyike teljesítményellenőrzés, azonban a módszertanok változatosak, mint ahogy a légszennyezési problémák mértéke és forrása is országonként eltérő mintázatot mutat. Bővebben itt tájékozódhat.


Szervezeti hírek: Ellenőrzésvezetői fórum és Vezetőképző Akadémia és megújított Etikai Alapelvek


Az Állami Számvevőszéken Tóth Marianna Programozási vezető irányításával november 7-én ismét megrendezésre került az Ellenőrzésvezetői fórum, amelynek keretén belül az ellenőrzésvezetők munkáját érintő aktuális témák, tapasztalatok megbeszélésére került sor. Bővebben itt tájékozódhat.


Az ÁSZ stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a jelentések minél teljesebb mértékben igazodjanak a felhasználói igényekhez, pontosan, lényegre törően valamint közérthetően tartalmazzák az ellenőrzések eredményeit és ezáltal egyértelmű üzeneteket közvetítsenek. A Vezetőképző Akadémia hallgatói a feladatra célirányos képzést kaptak, melynek keretében először került sor arra, hogy az idáig megszerzett gyakorlati és elméleti tudásukat önállóan is bizonyítsák. Több információt itt talál.


Az Állami Számvevőszék közzétette honlapján megújított Etikai Alapelveit. A megújított dokumentum összefoglalóan tartalmazza azokat az általános alapelveket, értékeket, amelyek az ÁSZ számára előírt feladatok hiteles, objektív, független, elfogulatlan és szakmailag magas színvonalú ellátását segítik elő. Több információt itt ér el.


Több mint 30 új cikk az ÁSZ hírportálján a 45. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben már 1742 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 217 jelentést és 12 elemzést hozott nyilvánosságra idén.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály