Heti hírösszefoglaló: 44. hét

2018-11-02 13:00:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Két új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék ezen a héten: befejeződött a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. és egy újabb nem állami humánszolgáltató ellenőrzése. A Pénzügyi Tudatosság Projekt a magyarok öngondoskodása témájában publikálta egy felmérés eredményét, valamint az október utolsó munkanapján lévő Takarékossági világnap alkalmából készített animációs felvételt. Ezen a héten több mint 20 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: két ellenőrzést zárt le az ÁSZ

 

Kedden az Állami Számvevőszék befejezte a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának 2013-2016 közötti ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság feletti tulajdonosi jogokat Gyula Város Önkormányzata szabályszerűen gyakorolta. A társaság szabályozottsága és gazdálkodási tevékenysége szabályszerű volt. A vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a közzétett beszámolók hiteles és megbízható alátámasztásáról nem gondoskodtak, így nem volt biztosított a gazdálkodás átláthatósága.

 

Befejeződött a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ellenőrzése


Az ÁSZ szerdán befejezte a School of Business Vezetőképző és Tanácsadó Közhasznú Nonprofit Kft., mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézményfenntartó a köznevelési közfeladathoz biztosított központi költségvetési támogatásokat nem szabályszerűen tartotta nyilván, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot nem biztosította. A köznevelési intézmények működtetéséhez felhasznált közpénzekre vonatkozó elszámolása nem volt átlátható. Egy köznevelési intézmény vonatkozásában a bizonylat-megőrzési kötelezettségének nem tett eleget, a közpénzfelhasználás ellenőrizhetőségét nem biztosította.

 

Lezárult egy újabb nem állami humánszolgáltató ellenőrzése


Októberben 33 jelentést publikált a Számvevőszék


Októberben az Állami Számvevőszék összesen 33 jelentést és két elemzést hozott nyilvánosságra. A hónapban az ÁSZ benyújtotta az Országgyűlésnek a 2017-es zárszámadási jelentését és makrogazdasági elemzését. Befejeződött 11 állami és 4 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése. Az ÁSZ lezárta két nemzetiségi önkormányzat, valamint egy nemzetiségi kulturális szervezet ellenőrzését, valamint 3 nem állami intézményfenntartó ellenőrzését. Sor került 10 utóellenőrzés lezárására, valamint egy önkormányzat értékelésére is. Az ÁSZ 2018-ban már több mint 280 új jelentést tett közé.


Pénzügyi Tudatosság: öngondoskodás; Takarékossági világnap


Egyre tudatosabbak a magyarok az öngondoskodás, főleg a nyugdíjcélú megtakarítások terén – derült ki egy országos biztosító által készített felmérésből. A 24-55 év közti magyar lakosság 47 százalékának szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás.

 

 

Október utolsó munkanapja a Takarékossági világnap. A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket. Ezen a napon gondoljuk végig, mennyire tudatosan kezeljük pénzünket, költekezzünk megfontoltan és kezdjünk el takarékoskodni.

 

Közel húsz új cikk az ÁSZ Hírportálján a 44. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 18 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály