Heti hírösszefoglaló: 43. hét

2018-10-26 15:06:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Hét új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék ezen a héten: befejeződött egy önkormányzati- és két állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése, illetve négy országos nemzetiségi önkormányzat utóellenőrzése. Elemzést publikált az ÁSZ a belső ellenőrzéssel kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokról. Összefoglaló cikk jelent meg a múlt héten Székesfehérváron megrendezett EURORAI szemináriumról és a héten lezárult az egyházi találkozók idei sorozata. Pénteken az ÁSZ vezetői a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták két korábbi számvevőszéki elnök síremlékét a Fiumei úti sírkertben. Ezen a héten is több mint 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hét ellenőrzést zárt le az ÁSZ a héten


Az Állami Számvevőszék szerdán befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága, valamint vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított. Közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, így tevékenysége nem volt átlátható.


Csütörtökön az ÁSZ befejezte a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, a Szerb Országos Önkormányzat és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata utóellenőrzését. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az intézkedési terv végrehajtott feladatai következtében az önkormányzatok működésének szabályozottsága, illetve szabályszerűsége javult.

 


Pénteken az ÁSZ befejezte az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzését. A társaságok pénzügyi-számviteli feladatellátása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.


Elemzés a belső ellenőrzés állapotáról


Az ÁSZ csütörtökön publikált elemzésében értékelte az önkormányzatoknál és az intézményeknél lefolytatott számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai alapján a belső ellenőrzés kialakításával és működtetésével kapcsolatos tevékenységeket. Az elemzés rámutatott, hogy a törvényi előírás alapján kötelezően működtetett belső ellenőrzés nem tudja betölteni a funkcióját, mivel első védelmi vonalként nem biztosítja a feladatellátás, a működés szabályszerűségét.


Nemzetközi hírek: sikeres EURORAI-szeminárium Székesfehérváron, iCISA-képzés, EUROSAI-munkacsoporti ülés


A helyi és regionális önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatai kerültek fókuszba az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) őszi székesfehérvári konferenciáján, 2018. október 17-18-án. A nemzetközi eseményen 25 ország közel 70 ellenőrző intézményének, mintegy 180 számvevőszéki szakértője – közte az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) Önkormányzati Ellenőrzési Munkacsoportjának a képviselői – vettek részt.

 


Megkezdőzött az iCISA 144. képzése, amelyen egy újabb magyar részvető kapott lehetőséget arra, hogy az Indiai Számvevőszék oktatási központjában, multinacionális környezetben megismerhesse a legújabb nemzetközi trendeket.


Lezárult az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportjának találkozója, amelyen az OECD közszféra integritásával foglalkozó képviselője és számos számvevőszék előadott. A találkozó során kiderült, hogy a munkacsoport tagjaira számos feladat vár még a 2020-ban megrendezésre kerülő EUROSAI-kongresszusig.


Lezárult az egyházi találkozók idei sorozata


Az Állami Számvevőszék és a magyarországi történelmi egyházak vezető tisztségviselői közötti párbeszéd utolsó állomásaként október 25-én a Magyarország Katolikus Egyház vezetőit fogadta az ÁSZ székházában Domokos László, az ÁSZ elnöke. A megbeszélésen a résztvevők áttekintették a 2017-es év eredményeit, valamint a közpénzügyi ellenőrzések egyházakat érintő aktuális kérdéseit.


Pénzügyi tudatosság: fekete csütörtök, fűtési praktikák, árubemutatós kockázatok


89 éves a Fekete csütörtök, amely a New York-i tőzsde árfolyamzuhanásával kezdődött, hatalmas gazdasági világválságot okozva. Mit tehet az alacsonyabb fűtésszámla és a lakás biztonsága érdekében? Sok kockázatot rejt a bemutatókon történő vásárlás, de hogyan hozhat jó döntést?


Koszorúzás a Fiumei úti Sírkertben


Az Állami Számvevőszék vezetői hagyományosan minden évben megemlékeznek Gajzágó Salamonról, az 1870-ben alapított magyar Számvevőszék első elnökéről, valamint dr. Hagelmayer Istvánról, az 1989-es rendszerváltást követően újra létrehozott Állami Számvevőszék első elnökéről. Az ÁSZ vezetői az idei évben október 26-án a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben elhelyezett koszorúikkal rótták le tiszteletüket az elődök előtt.

 


Szervezeti hírek: 14 új kolléga tett esküt


Folyamatos szervezeti megújulás: új kollégák köszöntése és hivatali esküje. Domokos László elnöksége alatt hagyománnyá vált formában, élő szóban tettek esküt az új alkalmazottak. A pénteki ünnepséget követően Domokos László megismertette őket a számvevőkkel szemben támasztott követelményekkel.


Több mint negyven új cikk az ÁSZ Hírportálján a 43. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 41 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Radócz Ákos
Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály