Heti hírösszefoglaló: 41. hét

2018-10-13 13:18:00   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék összesen hat jelentést adott közre a héten. Két nemzetiségi önkormányzat és egy nemzetiségi kulturális központ után Nyírkarász önkormányzata, továbbá két állami társaság működésének ellenőrzését zárta le. Megkezdődött a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése. Domokos László, az ÁSZ elnöke Koltay Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával egyeztetett a Számvevőszék székházában. Az elnök részt vett az európai kapcsolattartó bizottság idei ülésén, amelyen az ÁSZ proaktív hasznosulási tevékenységéről is tartott előadást. Domokos László a versenyképességről beszélt a romániai magyarok közgazdász vándorgyűlésén. Ezen a héten is több mint 60 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Jelentések: hat ellenőrzést zárt le az ÁSZ a héten

 

Hétfőn az Állami Számvevőszék befejezte egy nemzetiségi kulturális szervezet és két nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését. Az Örmény Kulturális Központ működése, pénzügyi gazdálkodása és vagyongazdálkodása elegendő és megfelelő ellenőrzési bizonyíték hiányában nem volt átlátható és elszámoltatható. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az Országos Lengyel Önkormányzat utóellenőrzése során javulást állapított meg a Számvevőszék, ugyanakkor működésükben továbbra is fennállnak kockázatok.

 

 

Kedden az ÁSZ megállapította, hogy Nyírkarász Községi Önkormányzatnál nem volt biztosított a közpénzfelhasználás szabályossága, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás.

 

Csütörtökön a Számvevőszék befejezte a Kézmű Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. ellenőrzését. Mindkét állami társaság szabályozottsága és gazdálkodása szabályszerű volt 2016-ban.

 

Folyamatban lévő ellenőrzés: Magyar Nemzeti Bank

 

Az Állami ellenőrzési tervnek megfelelően megkezdődött a Magyar Nemzeti Bank működése szabályszerűségének ellenőrzése. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az MNB gazdálkodása a 2017. évben szabályszerű volt-e valamint, hogy a pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak.

 

Vezetői egyeztetés az ÁSZ és a Közszolgálati Egyetem között

 

Hivatalában fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Koltay Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát. A felek áttekintették a két intézmény között idén júniusban megerősített együttműködés aktualitásait.

 

 

Hasznosulás: közszféra és versenyképesség

 

Domokos László, az ÁSZ elnöke a Romániai Magyar Közgazdász Társaság sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésén kiemelte, hogy egy ország jövőbeni versenyképességét nagymértékben befolyásolja a nemzeti jövedelem elosztásának aránya és eredményessége a különböző társadalmi, gazdasági célok között. Kié lesz a XXI. század?

 

Nemzetközi hírek: európai kapcsolattartó bizottság ülése; INTOSAI CAS-ülés; iCISA-tréning

 

Az Európai Unió legfőbb ellenőrző intézményei és az Európai Számvevőszék éves találkozójának kapcsolattartó bizottsági ülésének első napján Domokos László, az ÁSZ elnöke és Horváth Bálint kommunikációs és kapcsolattartási vezető közös előadásban mutatták be az ÁSZ proaktív hasznosulási tevékenységének fókuszait és számszerű eredményeit. A második napon az európai bank unió, az EU 2020 stratégia megvalósítása, az áfacsalások elleni küzdelem, az európai fiskális kihívások és egyéb munkacsoport-beszámolók kerültek napirendre.

 

 

A 2020-25 közötti időszakra vonatkozó Stratégiai Fejlesztési Terv megvalósítását támogató projektek meghatározása is téma volt az INTOSAI Megfelelőségi Ellenőrzési Albizottságának ülésén. Az EUROSAI környezetvédelmi munkacsoportja nyilvánosságra hozta a közszféra épületeinek energiahatékonyságával foglalkozó jelentését. Az Európai Számvevőszék konferenciát szervezett „E-kereskedelem: a digitális kor adózási kihívásai” címmel.

 

Pénzügyi tudatosság: kéthavi fizetést spórolhat; új tv részletre; pénzügyi sérülékenység

 

Egy internetes felületnek köszönhetően az online vásárlással kéthavi átlagbért is megtakaríthat egy év alatt. Pénzpazarlás, hogy az oroszországi futball-vb idején sokan nagyobbra cserélték tévéjüket a jobb vizuális élmény érdekében? Hogyan kerülheti el a kockázatos pénzügyi döntéseket? Fejlessze, és időnként bővítse pénzügyi tudását, legyen nyitott és körültekintő.

 

Több mint 60 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 41. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 62 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály