Heti hírösszefoglaló: 40. hét

2018-10-05 14:17   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2018-10-05 14:17

Az Állami Számvevőszék pénteken benyújtotta a 2017-es zárszámadási jelentését és makrogazdasági elemzését az Országgyűlésnek, kedden pedig lezajlott az ÁSZ 2017-es tevékenységéről szóló vita a Parlamentben. A héten további nyolc jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ, csütörtökön pedig azt közölte, hogy két párt nem biztosította a törvényben előírt elérhetőséget a kampánypénzek ellenőrzéséhez, ezért az ÁSZ kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Folyamatban van a Fidesz és a KDNP ellenőrzése, és újabb ellenőrzés indult a NAV-nál. Ezen a héten is több mint 50 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Fókuszban a 2017-es költségvetés: zárszámadási jelentés és makrogazdasági elemzés


Szabályszerű volt a 2017-es központi költségvetés végrehajtása, a hiány és az államadósság alakulása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, valamint az uniós feltételeknek – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék zárszámadási ellenőrzése. Az ÁSZ jelentését és a hozzá kapcsolódó makrogazdasági elemzést Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke pénteken adta át az Országházban Hende Csaba törvényalkotási alelnöknek.

 

Fókuszban a 2017-es költségvetés: zárszámadási jelentés és makrogazdasági elemzés


Új jelentések: további nyolc ellenőrzést zárt le a héten az ÁSZ


Hétfőn az Állami Számvevőszék befejezte a gödöllői és a herendi önkormányzat utóellenőrzését. Gödöllőn az intézkedési tervben meghatározott 17 feladatból hetet határidőben hajtottak végre, míg Herenden a vállalt feladatok egyikét sem teljesítették.


Kedden három regionális közlekedési központ ellenőrzése zárult le. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, működésének szabályozottsága nem volt megfelelő, ellenben a Dél-dunántúli Közlekedési Központ és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ gazdálkodásának szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodása 2013-hoz képest 2016-ra javult.


A Számvevőszék ugyancsak kedden fejezte be a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató ellenőrzését, és megállapította, hogy gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű.


A szabályozottság, a gazdálkodás és a vagyongazdálkodási tevékenység sem volt megfelelő a „Gótika” Balatonfüred és környéke Építőipari Kft. és a Probio Balatonfüredi Településüzemeltetési Zrt. esetében sem – ez áll az ÁSZ jelentéseiben, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra.


Az Országgyűlés előtt az ÁSZ 2017-es beszámolója; elnöki expozé


Az Állami Számvevőszék 2017-es tevékenységéről vitázott az Országgyűlés kedden. Domokos László elnök expozéjában átfogó tájékoztatást adott az ÁSZ tavalyi eredményeiről és tapasztalatairól. Az elnök felhívta a figyelmet az ÁSZ beszámolójában megfogalmazott felvetésekre, kiemelten a közszféra szervezeteinek belső kontrollrendszerével, belső ellenőrzésével kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokra, valamint tájékoztatás adott az úgynevezett vagyonmegóvási intézkedések alkalmazásáról is.

 

Az Országgyűlés előtt az ÁSZ 2017-es beszámolója


Folyamatban lévő ellenőrzések: zajlik kampánypénzek ellenőrzése, újabb szakaszban a Fidesz és a KDNP ellenőrzése, ellenőrzés indult a NAV-nál


Zajlik a kampánypénzek ellenőrzése. Öt jelölőszervezet – a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK – az adatszolgáltatásukkal teljesítették az ellenőrizhetőség alapfeltételeit. Ezzel szemben a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom az ellenőrzés lefolytatásának feltételeit nem biztosították, ezért az ÁSZ csütörtökön kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését.


Közben a héten újabb szakaszba lépett a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évekre kiterjedő ütemezett ellenőrzése. Az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévenkénti rendszerességgel minden olyan párt ellenőrzését elvégzi, amelyek költségvetési támogatásban részesültek.


Újabb ellenőrzés indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, ezúttal a társasági adóra fókuszálnak a számvevők. Az ellenőrzés a NAV TAO-val kapcsolatos tevékenységei, így például a bevallás-feldolgozás, az ellenőrzések tervezése és végrehajtása, a hátralékkezelés, a behajtási tevékenység és az adatszolgáltatások szabályozottságának és szabályszerűségének értékelésére terjed ki.


Nemzetközi hírek: EURORAI-szeminárium; EUROSAI-megbeszélés; e-kereskedelem


Az ÁSZ lesz az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) őszi szemináriumának házigazdája két hét múlva Székesfehérváron; a szakmai program központi témája a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzése. A „Számvevőszékek szerepe az integritási kultúra elterjesztésében” nevű EUROSAI nemzetközi projektcsoport szakmai megbeszélést tartott kedden, az integritás kultúrájának megismertetéséről, terjesztéséről és erősítéséről.

 

Számvevőszékek szerepe az integritási kultúra elterjesztésében


Az Európai Számvevőszék luxembourgi központjában tartott konferencia központi témája az e-kereskedelemmel kapcsolatos adózási kihívások voltak. A Legfőbb Ellenőrző Intézmények Teljesítménymérési Keretrendszeréről szóló képzés elméleti részében a résztvevők megismerték a SAI PMF alkalmazásának lényegét, előnyeit és korlátait.


Pénzügyi tudatosság: hitelre vásárolni; a pénzügyi magatartás


A fogyasztói társadalom hozadékává vált, hogy a háztartási berendezéseink hamarabb meghibásodnak, így be kell szerezni egy újat. Vajon érdemes-e hitelre vásárolni? Ha igen, akkor milyen esetben? Pénzügyi magatartásunk kialakulásában nagy szerepe van a szülői mintának, de befolyásolja az életkor, a végzettség és a jövedelem is. A felelősségteljes pénzügyi viselkedés kialakítása bármely korban fejleszthető.


Több mint 50 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 40. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 53 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály