Heti hírösszefoglaló. 40. hét

2017-10-06 13:15:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Az Állami Számvevőszék elvégezte a 2016-os központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, és elemzést készített az előző év költségvetési folyamatainak makrogazdasági összefüggéseiről, amelyet hétfőn, sajtótájékoztató keretében mutatott be. Emellett további nyolc új jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ a héten. Csütörtökön mintegy tíz fejlődő ország kéttucat szakértőjének részvételével vette kezdetét a számvevőszékek nemzetközi szervezetének fejlesztési kezdeményezése által életre hívott korrupcióellenes program budapesti találkozója. Ezen a héten is több mint 30 új cikket publikáltunk az ÁSZ Hírportálon.

Sajtótájékoztató, elemzés és kilenc új jelentés a héten


Az Állami Számvevőszék elvégezte a 2016-os központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, és elemzést készített az előző év költségvetési folyamatainak makrogazdasági összefüggéseiről. „Az ellenőrzés megállapította, hogy a tavalyi költségvetés végrehajtása szabályszerű volt, a hiány és az államadósság alakulása a jogszabályi előírásoknak és az uniós feltételeknek megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak” – mondta a jelentést bemutató hétfői sajtótájékoztatón Domokos László, az ÁSZ elnöke. A tudósítást itt éri el.

 

Domokos: véget ért a hadigazdálkodás


Az Állami Számvevőszék kedden lezárta a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítványának és két befektető önkormányzat, Hajmás és Bácsborsód ellenőrzését. Szerdán lezárult a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. ellenőrzése. Csütörtökön pedig egy újhartyáni és egy érdi önkormányzati társaság ellenőrzése és pénteken egy fejér megyei és egy borsod megyei gyermekvédelmi intézmény ellenőrzése ért véget. Az ellenőrzések részletes megállapításait a hivatkozásokra kattintva éri el.


Nemzetközi hasznosulás: korrupcióellenes program Budapesten és önkormányzati ellenőrzések munkacsoportja


Mintegy tíz fejlődő ország kéttucat szakértőjének részvételével, október 5-én vette kezdetét a számvevőszékek nemzetközi szervezetének fejlesztési kezdeményezése által életre hívott korrupcióellenes program budapesti találkozója. Az Állami Számvevőszék szervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy a nemzetközi együttműködés hároméves, korrupcióellenes programjának részeként hozzájáruljon az integritásalapú szervezeti kultúra terjesztéséhez az egész világon. Több információt itt talál.

 

Nemzetközi korrupcióellenes program Budapesten


Az október 5-én kezdődött, önkormányzati ellenőrzésekkel kapcsolatos nemzetközi szeminárium első napjának fókuszában az ellenőrzések hasznosulása állt. A számvevőszéki munka hozzáadott értéke növelésének érdekében alkalmazott módszerek különbözőek, de eredőjük egy irányba, az ellenőrzések során szerzett tapasztalatok minél szélesebb körben való megosztására, a közpénzekkel való felelős gazdálkodás értékeinek a tanácsadó tevékenység kiszélesítésével való hatékony közvetítésére irányul. A témában itt tájékozódhat.


Pénzügyi Tudatosság: a közművelődési szakemberek támogatása


Az Állami Számvevőszék képviseletében Vas Lajos számvevő vezető főtanácsos tartott előadást közművelődési szakembereknek. A közművelődési intézmények gazdálkodásának témáját is feldolgozó közművelődési szakemberek OKJ-s képzése az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg. A szakmai cikket itt éri el.

 

Közpénzügyi tudatosság a közművelődési szakemberek képzésén


Szervezeti hírek: folytatódó Vezetőképző Akadémia


A Vezetőképző Akadémia negyedik elméleti modulja két fő téma köré csoportosult. Az első napon a belső kontrollrendszert, a második napon az ÁSZ belső projekteket és folyamatokat mutatták be az előadók. Az elmúlt héten befejeződött a Vezetőképző Akadémia belső kontroll tudáscentrum gyakorlati modulja. A Vezetőképző Akadémia elméleti moduljáról itt, a gyakorlati modulról ide kattintva olvashat.


Több mint harminc új cikk az ÁSZ hírportálján a 40. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást. Az ÁSZ Hírportálon 2017-ben már 1530 híradás jelent meg, a Számvevőszék összesen 195 jelentést és 12 elemzést hozott nyilvánosságra idén.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály