Heti hírösszefoglaló: 37. hét

2018-09-14 13:46   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2018-10-04 09:42

Öt kórház ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék csütörtökön és mindegyik esetében súlyos szabálytalanságokat állapított meg. Emellett az ÁSZ befejezte a Nemzeti Sportközpontok, továbbá négy állami intézmény és három önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését, tehát összesen 13 jelentést tett közzé ezen a héten. A Számvevőszék is szerepet vállalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésében, és ügyészségi szóvivőkkel is megosztotta tapasztalatait. Az ÁSZ csapata lett a legszimpatikusabb a Hivatal Kupán. Ezen a héten is közel 60 új cikk jelent meg az ÁSZ hírportálján.

Új jelentések: súlyos szabálytalanságok a kórházaknál; 13 ellenőrzés


Csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéseiben súlyos szabálytalanságokat állapított meg öt kórház gazdálkodásában az Állami Számvevőszék. A szekszárdi, a soproni, a hatvani, a mosonmagyaróvári és a berettyóújfalui kórház számvevőszéki ellenőrzéséről szóló cikkünkhöz kattintson ide.

 


Kedden az ÁSZ befejezte a Nemzeti Sportközpontok és a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzését, és számos szabálytalanságot állapított meg. A Nemzeti Sportközpontok ellenőrzéséről szóló híreket itt olvashatja el.


Szerdán a Számvevőszék négy állami intézmény gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának ellenőrzését fejezte be. A BMSK, a budapesti vizes vb szervező cége és a Regionális Fejlesztési Holding pénzügyi-számviteli és vagyongazdálkodása szabályszerű volt, ám a Forum Hungaricum nem felelt meg a törvényi előírásoknak. A négy állami cég ÁSZ ellenőrzéséről itt olvashat bővebben.


Pénteken egy lakiteleki, egy dombóvári és egy gyulai önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését zárta le az ÁSZ. A hulladékgazdálkodással foglalkozó Laki-Gazda, a város- és lakásgazdálkodás terén működő dombóvári társaság, valamint a Gyulahús ellenőrzéséről itt olvashat.


Hasznosulás: tudásmegosztás ügyészségi szóvivőkkel és külügyi szakemberekkel


A Legfőbb Ügyészség és a megyei főügyészségek szóvivőivel, kommunikációs munkatársaival osztotta meg szakmai tapasztalatait Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs osztályvezetője. A szerdai előadásról itt tudhat meg többet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium két részből álló speciális integritásirányítási és integrált kockázatkezelési képzést szervezett, amelyen az ÁSZ szakértője is részt vett. A minisztériumi képzésről ide kattintva olvashat.

 


Nemzetközi hírek: INTOSAI-ülés a közpénzügyi ellenőrzésekről


Az INTOSAI hasznosulási munkacsoportja szeptember 19. és 21. között tartja éves ülését, amelyen bemutatják a magyar vezetésű, EUROSAI „Közpénzügyi ellenőrzések társadalmi hasznosulása és átláthatósága” elnevezésű nemzetközi projektcsoport munkáját. Az INTOSAI-ülésről itt olvashat bővebben.


Pénzügyi tudatosság: civil tapasztalatok; visszakapott adó


Szerdán konferenciát rendeztek a Pénzügyminisztériumban, ahol megvitatták a pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégia célkitűzéseihez kapcsolódó témákat és feladatokat. Az Okosan a pénzzel! című konferenciáról itt olvashat bővebben. A mindennapi élet részévé vált, hogy az emberek adót, járulékokat, illetékeket fizetnek, hogy a havi fizetés egy részét nem kapják kézhez, áfát, illetéket is fizetni kell. Kattintson ide, és tudja meg, hová kerül ez a pénz.

 

Szervezeti hírek: az ÁSZ lett a Legszimpatikusabb csapat a Hivatal Kupán


Az ATTE szervezésében rendezték meg a Hivatal Kupa kispályás labdarúgótornát, amelyen az Állami Számvevőszék az ötödik helyen végzett, és elnyerte a Legszimpatikusabb csapatnak járó kupát. A csapat szerepléséről bővebben itt olvashat.

 

Az ÁSZ lett a Legszimpatikusabb csapat


Közel 60 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 37. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 58 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály