Heti hírösszefoglaló: 36. hét

2018-09-07 12:48   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2018-10-03 10:51

Önkormányzati társaságok, nemzetiségi iskolák, könyvtárak és a Magyar Állami Operaház gazdálkodását is ellenőrizte az Állami Számvevőszék, a héten összesen 13 jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ. Egyre többen bíznak az Állami Számvevőszékben – ez derült ki a Nielsen legfrissebb közvélemény-kutatásából. Megújult a nemzetiségi önkormányzatok öntesztje, valamint megújított kérdéssorral végzi el ÁSZ a hamarosan induló Integritás-felmérését. Ezen a héten is több mint 50 új cikk jelent meg az ÁSZ hírportálján.

Új jelentések: 13 ellenőrzést zárt le az ÁSZ

 

Hétfőn az Állami Számvevőszék a gyáli és a nógrádkövesdi önkormányzat ellenőrzését, illetve utóellenőrzését fejezte be. A megállapításokról szóló híreket itt és itt olvashatja el.

 

Kedden a Számvevőszék az Országos Idegennyelvű Könyvtár mellett a pilisborosjenői és a devecseri könyvtár és művelődési ház működésével kapcsolatban tette közzé ellenőrzési megállapításait. Bővebben a cikkünkben.

 

Szerdán az ÁSZ egy gádorosi, egy martonvásári, egy lakiteleki gazdasági társaság, továbbá a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által alapított Kölcsey Televízió ellenőrzéséről számoltunk be. Kapcsolódó hírünk itt.

 

 

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés számos problémára világított rá a Magyar Állami Operaház 2012 és 2016 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodásban. Részletek a cikkünkben.

 

Pénzügyi és vagyongazdálkodása sem felelt meg annak a gyulai és két budapesti, országos nemzetiségi önkormányzatok által működtetett intézménynek, amelynek ellenőrzését pénteken fejezte be a Számvevőszék. A hírünket itt éri el.

 

Folyamatban lévő ellenőrzések: fókuszban a kórházak

 

Újabb kórházakban indultak ellenőrzések. Az ÁSZ a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a Szentesen működő Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház gazdálkodását is górcső alá veszi. A részletekért kattintson.

 

 

Közvélemény-kutatás az ÁSZ társadalmi ismertségéről és elismertségéről

 

Egyre többen bíznak az Állami Számvevőszékben – ez derült ki a Nielsen legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérésekből látszik, hogy emelkedik az ÁSZ és annak tevékenységét ismerők, a szervezetben megbízók aránya. A cikket itt éri el.

 

 Tanácsadás: megújított önteszt a nemzetiségi önkormányzatoknak; megújult kérdőív

 

A központi alrendszer intézményei után már a helyi, települési nemzetiségi önkormányzatok számára is elérhető az Állami Számvevőszék aktualizált öntesztje – további információhoz kattintson ide. Sikeres az ÁSZ Integritás-felmérése, amely idén megújított kérdéssorral indul el hamarosan. Erről itt olvashat.

 

Nemzetközi hírek: tanulmánykészítés, tudásmegosztás és áfacsalás elleni küzdelem

 

Domokos László az ENSZ Korrupcióellenes Konvenciójához kapcsolódó együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségek számvevőszéki elnökével. A cél tanulmánykészítés a közszféra szervezetei információ-technológiai közbeszerzései korrupciós kockázatainak kezeléséről – részletek itt.

 


Újabb területen támogatja Magyarország a számvevőszékek világszervezetének fejlesztési kezdeményezését. 2018-tól a fiatal számvevőszéki vezetőket képző nemzetközi kezdeményezéshez nyújt anyagi és szakmai támogatást hazánk – bővebben itt tájékozódhat.

 

Véget ért a 28. krynica-i Gazdasági Fórum, amely programja között szerepelt az áfacsalással foglalkozó szekció. A rendezvény az alábbi mottót kapta: A közös értékek Európája vagy a közös érdekek Európája? – a cikket itt éri el.

 

Pénzügyi Tudatosság: lekötés, de hogyan?; hitelképesség

 

A magyarok egyre nagyobb arányban rendelkeznek bankszámlával. Hogyan gyarapítható a bankszámlán megmaradó összeg? Olvassa el a cikkünket. A hitelképesség megmutatja a törlesztő részlet mértékét is, ezért érdemes jól átgondolni a kölcsön igénylését. Bővebben itt.

 

Több mint 50 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 36. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 51 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály