Heti hírösszefoglaló: 32. hét

2018-08-10 13:00   |   Feltöltötte:

A 32. héten az Állami Számvevőszék 18 ellenőrzést zárt le. Kedden az önkormányzati tulajdonú egészségügyi társaságok ellenőrzését folytatva, az ÁSZ három újabb szakrendelő értékelését fejezte be, majd szerdán kilenc önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzése zárult le. Csütörtökön az ÁSZ az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás, pénteken pedig öt állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzésének eredményeit hozta nyilvánosságra. A héten Domokos László interjút adott a Magyar Időknek, melyben az ÁSZ elnöke az egészségügyi intézmények gazdálkodását is elemezte. Ezen a héten közel 50 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 18 ellenőrzést hozott nyilvánosságra az ÁSZ


Kedden újabb két önkormányzati egészségügyi szakrendelőnél tárt fel szabálytalanságokat az ÁSZ, egy társaságnál viszont összességében betartották a gazdálkodásra vonatkozó előírásokat. A most lezárt ellenőrzésekben érintett két – egy rétsági és egy cigándi – szakrendelőnél az ÁSZ a korábbiakkal jelentős részben egybevágó, elmarasztaló megállapításokat tett, ugyanakkor a kisteleki társaság gazdálkodása megfelelő volt. Az ellenőrzésekről itt olvashat bővebben.

 

 

Heti hírösszefoglaló: 32. hét


Szerdán az ÁSZ összesen kilenc – két budapesti, egy csömöri, egy tatai, egy kisteleki, egy tiszaföldvári, egy bátonyterenyei, egy sümegi és egy gyulai – társaság ellenőrzését fejezte be, melyek többségében településüzemeltetéssel, önkormányzati vagyonkezeléssel, szociális közfeladatok ellátásával, valamint helyi könyvtár és múzeum üzemeltetésével foglalkoznak. A megállapításokról itt tájékozódhat részletesen.


Csütörtökön az ÁSZ befejezte az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek 2016. évre kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzésben érintett tulajdonosi joggyakorlók a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás Alaptörvényben is rögzített követelményével összhangban a rájuk bízott vagyonra vonatkozó számbavételi, adatszolgáltatási, vagyonmegóvási kötelezettségüket 2016-ban összességében szabályszerűen, átlátható és elszámoltatható módon teljesítették. A témáról itt olvashat bővebben.

 

 

Heti hírösszefoglaló: 32. hét


Az ÁSZ ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, melynek keretében a Számvevőszék pénteken hozta nyilvánosságra a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft., a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft., a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. és a Hollóházi Porcelángyár Kft. ellenőrzésének jelentéseit. A megállapításokról a társaságok neveire kattintva tudhat meg többet.


Elnöki interjú a Magyar Időkben


Domokos László a Magyar Időknek adott interjújában az egészségügyi intézmények szabálytalan gazdálkodásáról és a lehetséges megoldásokról beszélt. Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban 51 központi költségvetési intézmény, köztük számos egészségügyi intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodásának szabályszerűségét végezte el, és az ellenőrzések során számos szabálytalanságot azonosított. Az ellenőrzések által érintett egészségügyi intézmények nem tettek lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására. Az interjú összefoglalója itt található, az ÁSZ témával kapcsolatban kiadott közleményei itt és itt olvashatóak.

 

 

Heti hírösszefoglaló: 32. hét

 

Elemzés: költségvetési támogatásban részesülő zenekarok működése


Az Állami Számvevőszék elemzésben összegezte tizenegy állami, önkormányzati, illetve alapítványi fenntartású zenekar ellenőrzési tapasztalatait. Az elemzés következtetése szerint a 2012 és 2015 között közpénz-támogatásban részesült szervezetek esetében a tulajdonosi joggyakorlás összességében szabályszerű volt. Ugyanakkor a leltárral, az integritási szemlélet érvényesülésével és a közérdekű adatok közzétételének elmulasztásával kapcsolatos hiányosságok jelentős kockázatot jelentettek a vagyon megőrzése és az átláthatóság biztosítása szempontjából. A témáról itt tájékozódhat bővebben.

 

 

Heti hírösszefoglaló: 32. hét


Folyamatban lévő ellenőrzés: Önkormányzati utóellenőrzések indultak


A hét folyamán elkezdődött Abony, Győr és Dunakeszi önkormányzatának utóellenőrzése, és folytatódott a József Attila Színház Nonprofit Kft. és a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. utóellenőrzése. Megkezdődött továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem vagyongazdálkodásának ellenőrzésére való felkészülés. Az ellenőrzésekről az ellenőrzöttek nevére kattintva tudhat meg többet.


Pénzügyi tudatosság: Tudatosan vagy spontán nyaralni?


Munkapszichológusok és HR szakemberek véleménye szerint legalább két hét egybefüggő szabadság szükséges ahhoz, hogy a munkavállaló kipihenve és feltöltődve térjen vissza a munkahelyére. A nyári szabadságolás sok munkahelyen és családban konfliktust okozhat. Mindez tervezéssel és odafigyeléssel elkerülhető. A témáról szóló cikk itt olvasható.


Közel 50 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 32. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 48 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály