Heti hírösszefoglaló: 31. hét

2018-08-03 13:32   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

A 31. héten az Állami Számvevőszék hét ellenőrzést fejezett be. Hétfőn négy pártalapítványét, amelyeknél szabálytalanságokat, hiányosságokat tárt fel. Kedden egy balatonfüredi és egy egyeki önkormányzati társaság, csütörtökön Lakitelek önkormányzatának ellenőrzéséről szóló jelentését hozta nyilvánosságra az ÁSZ. Az Országgyűlés 2018. tavaszi ülésszakában az Állami Számvevőszék aktívan támogatta a Parlament munkáját, és eleget tett törvényi kötelezettségeinek. Ezen a héten is több mint 30 új cikk olvasható a Hírportálon.

Új jelentések: hét ellenőrzést hozott nyilvánosságra az ÁSZ


Hétfőn az Állami Számvevőszék befejezte négy pártalapítvány, a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Liberális Magyarországért Alapítvány és a Váradi András Alapítvány ellenőrzését is. Az ÁSZ – eltérő mértékben – mind a négy szervezetnél feltárt gazdálkodási és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat. A cikkünket itt olvashatja el!

 

Négy pártalapítványt ellenőrzött az ÁSZ


Kedden az ÁSZ befejezte a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nkft. és az Egyeki Szöghatár Szociális és Településüzemeltetési Nonprofit Kft. ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy egyik társaság gazdálkodásának szabályozottsága sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – hírünket itt éri el.


Csütörtökön az Számvevőszék lezárta Lakitelek Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának megfelelőségi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a közpénzekkel való szabályszerű és átlátható gazdálkodás a 2014-2016. években nem volt biztosított. Hírünket ide kattintva éri el.


Folyamatban lévő ellenőrzés: készül a jelentéstervezet a 2017-es zárszámadás ellenőrzéséről


Megkezdődött a Magyarország 2017. évi központi költségvetése végrehajtásának ellenőrzésére vonatkozó jelentéstervezet összeállítása a számvevői munkaanyagok alapján. A cikket itt olvashatja el.


Parlamenti hasznosulás: véget ért az Országgyűlés 2018. tavaszi ülésszaka


Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés július 20-án lezárult 2018. tavaszi ülésszakán is figyelemmel kísérte a Parlament munkáját, és eleget tett törvényi kötelezettségeinek. Ebben az időszakban benyújtotta a 2017. évi szakmai tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját, valamint a véleményét a 2019. évi központi költségvetési törvényjavaslatról. Még a tavaszi ülésszakban az Állami Számvevőszék átadta a 2018. évi második féléves ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek. A témáról bővebben itt.

 

Véget ért az Országgyűlés 2018. tavaszi ülésszaka


Domokos Lászlóval készített interjút a Bonum Publicum


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem lapja, a Bonum Publicum interjút készített Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével. A beszélgetésben többek között szó esett a Számvevőszék felsőoktatásban vállalt szerepéről, az ÁSZ és az NKE közötti megállapodásról, a közszolgálatban megjelenő integritás értékeiről és a Számvevőszék képzési programjairól is. A cikket itt éri el.


Szervezeti hírek: hatékonyabb szervezet, átalakuló munkakörnyezet


Minden állami szervezet felé elvárás a közpénzek célszerű és hatékony felhasználása. Ennek megfelelve az Állami Számvevőszék az elmúlt években számos intézkedést hajtott végre az ellenőrzési és szervezeti hatékonysága érdekében. Részletek a cikkünkben.


Nemzetközi színtér: jelentéstervezetek a korrupcióellenes fellépés ellenőrzéséről


Augusztusban az IDI korrupcióellenes programja következő szakaszába lép. Az ebben résztvevő számvevőszékek a 2017 őszén, Budapesten elfogadott ellenőrzési programok alapján megtett megállapításokat osztják meg egymással. Olvassa el cikkünket!

 

2018. augusztusában az IDI korrupcióellenes programja következő szakaszába lép


Pénzügyi tudatosság: nyári táborok; születésnapos forint


Hogyan töltse ki a gyerek a szabadidejét nyáron? Egy tábor jó választás lehet. Ennek révén új ingerek érik a gyermeket, valamint felügyelet mellett marad. A témáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el, a videónkat itt nézheti meg. A forint 1946. augusztus 1-je óta Magyarország hivatalos fizetőeszköze. Sokszor megjelent és eltűnt hazánk történelme során, míg végre igazi pénzzé vált – nézze meg a történetéről készült látványos videónkat.


Több mint 30 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 31. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 33 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály