Heti hírösszefoglaló: 30. hét

2018-07-27 13:13   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2018-07-27 13:25

A teljesítménykritériumok hiánya a közpénzek és a közvagyon pazarló, rendeltetésellenes felhasználásához vezethet – hangsúlyozta Domokos László, az ÁSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 30. héten négy új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. Hétfőn az ÁSZ befejezte két állami, kedden pedig két önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését. Domokos László nyílt levelet intézett az MTA főtitkárához. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a Kisvárosok Szövetségének elnökét fogadta. Ezen a héten is közel 40 új cikk olvasható a Hírportálon.

Sajtótájékoztató: Fókuszban a költségvetési intézmények teljesítménye

 

A teljesítménykritériumok hiánya a közpénzek és a közvagyon pazarló, rendeltetésellenes felhasználásához vezethet – hangsúlyozta Domokos László elnök az Állami Számvevőszék csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ÁSZ 51 központi költségvetési intézmény teljesítményellenőrzéséről készített összegző elemzést, és arra a következetésre jutott, hogy az érintett intézmények nem tettek lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására. A cikkünket itt éri el!

 

Fókuszban a költségvetési intézmények teljesítménye

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Új jelentések: négy ellenőrzést zárt le az ÁSZ

 

A Számvevőszék hétfőn befejezte a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi jogokat előbbi felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., utóbbi felett a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szabályszerűen gyakorolta. Cikkünket itt éri el!

 

Az ÁSZ kedden a pesterzsébeti Integrit-XX. Városüzemeltetési-, Szervező-, Fejlesztő- és Szolgáltató Kft. és a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft. ellenőrzését fejezte be. Megállapította, hogy tulajdonosi jogait mindkét önkormányzat szabályszerűen gyakorolta. A jelentések további részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

 

Domokos László nyílt levele: Téved az MTA főtitkára

 

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a napokban interjút adott, amelyben többek között arról beszélt, hogy a közpénzből megvalósuló alapkutatások esetében nincs értelme a hatékonyság mérésének. Az MTA főtitkárának kijelentése azért rendkívül meglepő, mert ellentétben van Magyarország Alaptörvényének szellemiségével és előírásaival, valamint az ország versenyképességét erősítő célkitűzésekkel. Domokos László ÁSZ-elnök levelét itt olvashatja el.

 

Domokos László nyílt levele: Téved az MTA főtitkára

 

Önkormányzati találkozó: az ÁSZ alelnöke fogadta a Kisvárosok Szövetségének elnökét

 

Warvasovszky Tihamér hivatalában fogadta Lipők Sándort, a Kisvárosok Szövetségének elnökét. A Számvevőszék alelnöke bemutatta az ÁSZ által kialakított önkormányzati kockázati megfigyelő rendszert, és kitért az helyhatóságok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalataira is. A találkozó részleteiről itt olvashat.

 

Az ÁSZ alelnöke fogadta a Kisvárosok Szövetségének elnökét

 

ÁSZ-felvetés az önkormányzatok befektetéseinek biztonságáról és az e-kormányzás kiterjesztéséről

 

Cikksorozatunk ötödik részének témája: a piaci értékpapírügyletekkel, pénzügyi befektetésekkel is foglalkozó önkormányzatok számára az ÁSZ felveti, hogy a befektetéseket csak szakmai végzettséggel rendelkező tisztviselő kezelhesse. Az anyagot itt éri el.

 

Az Állami Számvevőszék folyamataiban a digitalizáció kihívásainak való megfelelés, valamint a megújult informatikai környezet alkalmazása folyamatos prioritást élvez. Ezzel kapcsolatban az e-kormányzás további kiterjesztését javasolja az ÁSZ. Legfrissebb beszámolójában felvetette, hogy a bürokráciacsökkentés elemeként az e-kormányzásra való áttérés az ÁSZ tekintetében is hordozhat szükséges jogszabályi változásokat. Az ÁSZ-törvény már jelenleg is lehetőséget ad az adatok elektronikus megküldésére, azonban a törvény módosítása lehetőséget nyújthat a bürokráciacsökkentésre azáltal, ha a törvény elektronikus kapcsolattartást írna elő az ÁSZ és az ellenőrzött szervezet közti viszonyban, az adatok bekérése és szolgáltatása tekintetében. A felvetésről bővebben itt olvashat.

 

 

Nemzetközi hírek: elkészültek az eCourse olvasókönyvek

 

Az ÁSZ részvételével működő nemzetközi tananyagfejlesztő munkacsoport a héten befejezte az elektronikus tananyaghoz tartozó olvasókönyvek kialakítását, ezzel a közös tananyagfejlesztés face-to-face szakasza lezárult. A témáról bővebben itt.

 

Pénzügyi tudatosság: roham az albérletekért; optimista fiatalok; a leghosszabb távú befektetés; diákmunka

 

A felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. Az égbe szökött árak miatt nem árt tudatosan dönteni – bővebben itt. A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálta az egyik bank jóléti indexe. A cikket ide kattintva olvashatja. A tanulásba történő befektetés lehetőséget teremt egy jobb életminőség eléréséhez. De mi kell ahhoz, hogy ez az elvárt hasznot eredményezze? – a válaszokat megtudhatja cikkünkből. Sok diák számára a nyár nem csak a pihenésről, hanem a munkáról is szól – azonban a munkába állás szabályaival nem árt tisztában lenni – fontos tudnivalók itt.

 

Közel 40 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 30. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 37 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály