Heti hírösszefoglaló: 28. hét

2018-07-13 13:18:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

A 28. héten, szerdán az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Nemzeti Bank működése szabályszerűségének ellenőrzését. Csütörtökön az ÁSZ öt önkormányzati gazdasági társaság 2013 és 2016 közötti tevékenységének értékelését zárta le. Az ÁSZ megkezdte a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzéseit. A Számvevőszék főtitkára, Holman Magdolna megbeszélést folytatott az ENSZ magyarországi képviseleteinek szervezeteken átnyúló, közös bizottságának elnökével. Ezen a héten is több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hat ellenőrzést zárt le az ÁSZ

 

Szerdán az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Nemzeti Bank 2016. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az MNB irányítási, beszámolási és ellenőrzési rendszere szabályozottan működött 2016-ban. A jelentésről szóló cikkünket itt olvashatja el.

 

A Magyar Nemzeti Bank ellenőrzését zárta le az ÁSZ

 

Csütörtökön az ÁSZ további öt – egy csabacsűdi, egy balatonfüredi, egy ceglédi, egy ózdi és egy algyői – önkormányzati gazdasági társaság 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését zárta le. A részletekről itt tájékozódhat.

 

Folyamatban lévő ellenőrzés: megkezdődött a kampánypénzek ellenőrzése

 

Az Állami Számvevőszék megkezdte a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzéseit. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás értelmében az április 8-i választást követő egy éven belül ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait. A cikkünket itt olvashatja el.

 

Megkezdődött a kampánypénzek ellenőrzése

 

ÁSZ-felvetések a hatékony közpénzfelhasználás és az önkormányzati eladósodás megakadályozása érdekében

 

Ellenőrzési tapasztalatai alapján az Állami Számvevőszék – az előző évhez hasonlóan – a 2017. évi tevékenységéről szóló Beszámolójában is fogalmazott meg felvetéseket az Országgyűlés számára, egyes közpénzügyi területek további fejlesztéséért, kockázataik csökkentéséért. Az ÁSZ ezúttal 14 területen élt ezekkel a speciális észrevételekkel, javaslatokkal. A felvetéseket bemutató cikksorozatunk első része a közpénzek, közvagyon felhasználását érintő rendeltetésellenes, pazarló gazdálkodások megszüntetésére vonatkozó javaslattal foglalkozik, míg a cikksorozat második része az önkormányzatok finanszírozásának szigorítására vonatkozó felvetést mutatja be.

 

Hasznosulás: főtitkári találkozó az ENSZ bizottsági elnökével

 

Szerdán az Állami Számvevőszék főtitkára, Holman Magdolna megbeszélést folytatott az ENSZ magyarországi képviseletének bizottsági elnökével Seshan Nurani Sreenivasannal a szervezetek közötti jövőbeli kapcsolat fenntartása és egy esetleges együttműködés kialakítása érdekében. A témában itt tájékozódhat.

 

Az ENSZ bizottsági elnökének találkozója az ÁSZ főtitkárával

 

Nemzetközi hírek: a korrupció kockázatértékelési módszerek fontossága

 

Az Egyesült Nemzetek Kábítószerügyi és Bűnügyi Hivatala (UNODC) kidolgozta egy útmutató tervezetét, amelynek célja a közintézmények támogatása a hatékony korrupciós kockázatértékelési és kockázatkezelési folyamatok kidolgozásában és végrehajtásában. Olvassa el a cikkünket!

 

Pénzügyi tudatosság: diákmunka; pénzügyi kultúra; kuponvadászat

 

A vállalkozások sok esetben a munkaerőhiányt is a diákok által igyekeznek pótolni, de a nyári állás dömpingen túl év közben is számítanak munkájukra. A nyári diákmunkáról itt tájékozódhat. A nagyobb pénzügyi kultúrával jellemezhető háztartások nagyobb valószínűséggel kerülik el azokat a pénzügyi döntéseket, amelyek hátrányosak számukra. Tekintse meg a témában készült videónkat! Továbbra is népszerű a kuponozás, hiszen az eredeti ár töredékéért lehet hozzájutni különböző termékekhez vagy szolgáltatásokhoz. A kedvezményvadászatról itt olvashat.

 

Közel 30 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 28. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály