Heti hírösszefoglaló: 23. hét

2018-06-08 13:06   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék hét önkormányzati egészségügyi társaság ellenőrzése során – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke. Az ÁSZ további hét önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését zárta le a héten. A XII. Nemzetközi Adókonferencián, csütörtökön Domokos László elnök a teljesítménynövelésről, valamint a fenntartható kifehérítés folytatásáról beszélt. Az ÁSZ elnöke a Magyar Időknek adott interjújában pedig egy újabb gazdasági válságra való felkészülésről, a jövő évi költségvetési tervezésről, a munkaerőpiac megoldandó kihívásairól is nyilatkozott. A héten az ÁSZ volt a házigazdája a V4+2 országok éves számvevőszéki találkozójának. A Hírportálon több mint 40 új cikk jelent meg a héten.

Sajtótájékoztató: Aggasztó diagnózis egészségügyi szolgáltatóknál

 

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék hét önkormányzati egészségügyi társaság ellenőrzése során. Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hét kistérségi egészségügyi társaság összesen 110 település közel 125 ezer lakosának ellátásáért felelős, így törvényeknek megfelelő működésük kiemelt társadalmi érdek. A teljes cikket itt olvashatja el!

 

Sajtótájékoztató: Aggasztó diagnózis egészségügyi szolgáltatóknál

A képre kattintva galéria nyílik!


Kedden az ÁSZ ugyancsak hét jelentést hozott nyilvánosságra. Az önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzésre keretében egy tihanyi, két füzesgyarmati, egy alsónémedi, egy maglódi egy algyői és egy solymári társaság ellenőrzése fejeződött be. További részletek itt!

Következményekkel járó ellenőrzések: Megfelelő a DK intézkedési terve

Elfogadta az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíció intézkedési tervét – ezt jelentette be az ÁSZ pénteken. A párt által meghatározott feladatok alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására. Az intézkedési terv végrehajtása hozzájárul ahhoz, hogy a DK a jövőben a vonatkozó jogszabályok betartásával gazdálkodjon. A cikket itt éri el.


Hasznosulás: Adókonferenciai előadás és elnöki lapinterjú


A XII. Nemzetközi Adókonferencián elhangzott előadásában Domokos László kijelentette, hogy a költségvetés stabilizálása és a gazdasági folyamatok megerősítése után a teljesítménynövelésre, valamint a fenntartható kifehérítés folytatására kell helyezni a hangsúlyt. Az ÁSZ elnökének előadásáról ide kattintva tudhat meg többet!

 

Hasznosulás: Adókonferenciai előadás és elnöki lapinterjú


Domokos Lászlóval jelent meg nagyinterjú a Magyar Idők keddi számában. Az ÁSZ elnöke egy esetleges gazdasági krízisre való felkészülésről, a proaktív, nemzetközi szintű kommunikáció fontosságáról, a jövő évi költségvetési tervezésről, a munkaerőpiac megoldandó kihívásairól is beszélt. Az interjút itt olvashatja el!


Nemzetközi hírek: V4+2-es számvevőszéki elnökök találkozója, közbeszerzési ellenőrzések


Aktuális, napjaink társadalmi kihívásait érintő témák kerültek napirendre a visegrádi országok, valamint Szlovénia, Ausztria és Horvátország számvevőszékeinek az idén Budapesten megrendezett elnöki szintű találkozóján. A kétnapos konferencia központi kérdéseként tárgyalták az állampolgárokkal való kapcsolattartást és hatékony kommunikációt, mely az Európai Unió Kapcsolattartási Bizottság ülésének idei fő témája. A kétrészes tudósításért ide, valamint ide kattintson.

 

Nemzetközi hírek: V4+2-es számvevőszéki elnökök találkozója, közbeszerzési ellenőrzések

A képre kattintva galéria nyílik!


A közelmúltban között zajlott az Európai Unió Kapcsolattartó Bizottságának szemináriuma, amelynek fő célja a közbeszerzési ellenőrzésekhez kapcsolódó segédletek részletes bemutatása, valamint azok használatának ösztönzése volt. A beszámolót itt éri el.


Közpénzek közérthetően: személyi kölcsön, öngondoskodás

 

2018 első negyedévében 55 százalékkal több új személyi kölcsönre kötöttek szerződést a bankok a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - derült ki egy felmérésből. Részleteket itt talál.


Az öngondoskodás célja a váratlan helyzetekből fakadó anyagi kiszolgáltatottság csökkentése, ezáltal megoldást kínál a jövő tudatos alakítására. Ezzel sokan az aktív évek utáni gondtalan megélhetést kívánják biztosítani. A cikket itt éri el.


Szervezeti hírek: záróvizsgát tettek a közszolgáltatási elemzők


A héten tett záróvizsgát az ÁSZ és a Miskolci Egyetem együttműködésében létrehozott közös tanszék által meghirdetett Közszolgáltatási elemző szakirányú továbbképzésben a 2017/2018-as tanévben résztvevők első csoportja. A cikket itt olvashatja.

 

Szervezeti hírek: záróvizsgát tettek a közszolgáltatási elemzők


Több mint 40 új cikk az ÁSZ hírportálján a 23. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 42 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

Radócz Ákos
Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály