Heti hírösszefoglaló: 2. hét

2019-01-11 13:25   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék három új jelentést hozott nyilvánosságra a héten. Befejeződött a 2018. évi fővárosi forrásmegosztás ellenőrzése, valamint lezárult két önkormányzat utóellenőrzése. A Számvevőszék vagyonmegóvási intézkedéssel élt Kozármisleny önkormányzatánál. A foglalkoztatás továbbnövelésének lehetőségeiről publikált elemzést az ÁSZ. A héten véget ért az ötödik közpénzügyi vezetőképző program. Kiemelkedően magas részvételt regisztráltunk a köztulajdonú társaságok integritás felmérésében. A 2. héten több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon, a Számvevőszék idén eddig összesen 3 jelentést hozott nyilvánosságra.

Új jelentések: három ellenőrzés zárt le az ÁSZ


Kedden az Állami Számvevőszék befejezte a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2018. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata ellenőrzését, és megállapította, hogy a forrásmegosztási rendeletalkotása szabályozott és szabályszerű volt, biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.


Csütörtökön Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Arló Nagyközség Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításáról és működtetéséről szóló utóellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy Győr végrehajtotta az intézkedési tervben foglalt feladatokat, ennek eredményeként a belső kontrollrendszer szabályszerűsége javult. Arló az intézkedési tervben foglalt feladatok jelentős részét végrehajtotta, így a szervezet szabályozottsága, a pénzügyi elszámoltathatósága javult.

 


Vagyonmegóvási intézkedéseket kezdeményezett az ÁSZ

 

A Számvevőszék Kozármisleny Város Önkormányzatánál az ellenőrzés során feltárta, hogy az önkormányzatnál nem volt biztosított az átláthatóság, elszámoltathatóság, a közpénzfelhasználás szabályossága és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás, ezért az ÁSZ kezdeményezte az önkormányzat államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.


Elemzés: a foglalkoztatás továbbnövelésének lehetőségeiről


Az Állami Számvevőszék elemzést készített az alacsony gazdasági aktivitású társadalmi csoportok aktivitási rátájának növelési lehetőségeiről. A szerdán publikált dokumentum rámutat, hogy az alacsony aktivitású csoportok gazdasági aktivitása 2006 és 2017 között összességében nőtt, másrészt bizonyos csoportok aktivitása nem emelkedett érdemben, és az aktivitási ráta további intézkedésekkel növelhető lenne, tovább bővítve ezzel a foglalkoztatást.


Hasznosulás: véget ért az ÁSZ ötödik közpénzügyi vezetőképző programja

 

Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének ötödik programja, melyben 17 önkormányzati tulajdonú egészségügyi gazdasági társaság, illetve szakrendelőt is működtető kórház első számú vezetője vett részt. Az etikus vezetőképző program 2019 márciusától továbbra is az egészségügy területén folytatódik.

 


Integritás: magas részvétel a köztulajdonú társaságok integritás felmérésében


Az ÁSZ idén harmadik alkalommal mérte fel az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok integritási kockázatait és térképezte fel az ezekkel szembeni védettségüket. A kitöltött kérdőívet több mint 1200 társaság küldte vissza, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent a 2017. évi felmérésben résztvevők számához képest.


Pénzügyi Tudatosság: államháztartás; a pénztudatosság 15 pontja


Az állam gazdálkodási rendszerét államháztartásnak nevezzük, amely az állam bevételeit beszedi, és összegyűjti az állami költségvetésbe, hogy azt felhasználja majd kiadásai teljesítésére – tudjon meg többet a cikkből. Népszerűek a vásárlói tudatosság növelése érdekében megalkotott fő szabályok. A pénztudatossághoz is tartoznak alapvető szempontok: íme, a tudatosság 15 pontja!

 


Közérdekű bejelentések: 2018. IV. negyedév


Az Állami Számvevőszék a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény, továbbá a belső szabályzatok előírásainak megfelelően jár el a beérkezett közérdekű bejelentésekkel való ügyintézés során. A beérkezett, ÁSZ hatáskörébe tartozó bejelentéseket az ellenőrzések tervezése során hasznosítjuk, így a bejelentéssel érintett téma bekerülhet az ÁSZ ellenőrzési tervébe.


Több mint 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 2. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 32 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály