Heti hírösszefoglaló: 2. hét

2018-01-12 13:30:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

2018 második hetében 9 új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. Befejeződött hét költségvetési támogatásban részesülő párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzése, melyek kapcsán az ÁSZ főtitkárával, Holman Magdolnával részletes interjú jelent meg az Origo hírportálon. A hét folyamán lezárult továbbá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem utóellenőrzése. A Pénzügyi Kultúra Projekt ezúttal a hazai vasúti közlekedés témakörében publikált videót. Ezen a héten 27 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: kilenc ellenőrzés zárult le a héten


Január második hetében befejeződött a hét parlamenti párt 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzése. Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzött szervezetek többsége nem az előírásoknak megfelelően alakította ki gazdálkodásának szabályozási környezetét, ezzel a pártok nem teremtették meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. Az ÁSZ feltárta, hogy mind a hét párt a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről itt, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok és a Demokratikus Koalíció ellenőrzéséről itt olvashat részletesen, míg az Együtt – a Korszakváltók Pártja értékeléséről ide, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt értékeléséről pedig ide kattintva tájékozódhat.

 

 

Új jelentések: kilenc ellenőrzés zárult le a héten


Kedden lezárultak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem utóellenőrzései. Az ÁSZ megállapította, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja az intézkedési tervben vállalt feladatai jelentős részét részben vagy egyáltalán nem hajtotta végre, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a feladatai meghatározó részét teljesítette. Az utóellenőrzésekről itt olvashat bővebben.


Interjú az ÁSZ főtitkárával


Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára interjút adott az Origónak. Kiemelte: az ÁSZ nem politikai szervezet, azt viszont társadalmi szempontból rendkívül káros, hogy azok, akik éveken keresztül azt hangoztatták, hogy nem elég szigorúak a törvények, vagy a számvevőszék nem tesz meg mindent a pártok elszámoltatása érdekében, most az államot és a számvevőszéket támadják. Az ÁSZ főtitkára kifejtette: a pártok ellenőrzése során semmi mást nem tesz az ÁSZ, mint a pártok gazdálkodását szabályozó törvények és belső szabályzatok betartását ellenőrzi, tükröt tart az ellenőrzöttek elé. Az interjúról szóló összefoglalónkat itt találja.

 

 

Interjú az ÁSZ főtitkárával


Folyamatban lévő ellenőrzések: Az energiahatékonysággal kapcsolatos célkitűzések


A számvevők megfelelőségi ellenőrzés keretében keresik a választ arra, hogy a 2014. január 1-től 2017. december 5-ig terjedő időszakban teljesültek-e középületek energiahatékonyságára vonatkozó célkitűzések. Ezzel összefüggésben a számvevők értékelik, hogy az érintett döntéshozók kialakították-e a középületek energiahatékonyságának növelésére vonatkozó szakpolitikai keretet, rendelkezésre állnak-e a pénzügyi források a kitűzött tervek, stratégiák finanszírozásához; kialakították-e és működik-e az energiahatékonysági célkitűzések elérésének értékelését célzó monitoring rendszer. A folyamatban lévő ellenőrzésről ide kattintva olvashat bővebben.

 

 

Energiahatékonyságot növelő szigetelési munkálatok egy középületen.


Közpénzek közérthetően: a hazai vasúti közlekedés


A vasút napjainkban csak egy közlekedési ágazat a légi és közúti közlekedés mellett. Minden évben hallani vonalbezárásokról, a világ vasúthálózata azonban lassan, de mégis növekszik. A vasút új területeken próbál piacot szerezni. A személyszállítás mellett a teherszállítás is jelentős, illetve fontos szerep hárul rá a nagyvárosok tömegközlekedésében is. A videót itt tekintheti meg.


Szervezeti hírek: 19 új belépő tett esküt


Domokos László elnöksége alatt hagyománnyá vált formában, élő szóban tettek esküt új kollégáink az Állami Számvevőszék elnöke előtt, aki megismertette őket a számvevőkkel szemben támasztott követelményekkel. Az eskütételről készült galériát a képre kattintva tekintheti meg.

 

19 új belépő tett esküt


Közel 27 új cikk az ÁSZ hírportálján az 2. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 27 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály