Heti hírösszefoglaló: 19. hét

2018-05-11 12:55   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

A 19. héten két új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék, csütörtökön a Vüszi Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nagykállói, Oktatási, Műsorszolgáltató, Közművelődési és Szociális Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése ért véget. Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének második oktatási programja, melyben 38 szociális és gyermekvédelmi intézmény igazgatója vett részt. Az ÁSZ közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat a 2018-as országgyűlési választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól. A Pénzügyi Kultúra Projekt a pénzügyi tudatosság fejlesztéséről, illetve az adózási alapfogalmakkal kapcsolatban jelentetett meg cikket. Ezen a héten is 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 2 ellenőrzést fejezett be az ÁSZ


Az Állami Számvevőszék befejezte a Vüszi Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. és a Nagykállói, Oktatási, Műsorszolgáltató, Közművelődési és Szociális Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlás mindkét társaság felett szabályszerű volt. A Vüszi Kft. az előírások szerint kialakította működésének kereteit, vagyongazdálkodása szabályszerű volt, és a jogszabályban előírt beszámolási és közzétételi kötelezettségeit is szabályszerűen teljesítette. A nagykállói társaság gazdálkodásának szabályozottsága és vagyongazdálkodása sem felelt meg az előírásoknak, és adatszolgáltatási, illetve közzétételi kötelezettségének sem tett eleget, így nem biztosította az átlátható és elszámoltatható működés feltételeit. A jelentésekről itt tájékozódhat.

 

Befejeződött két önkormányzati társaság ellenőrzése


Választás 2018: közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről


Az Állami Számvevőszék közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat az országgyűlési választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól. Az ÁSZ honlapján sajtótermékek szerinti bontásban hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, amelyek tartalmáért felelősséget nem vállal. A sajtóközleményt itt éri el.


Hasznosulás: befejeződött a legújabb közpénzügyi vezetőképzés


Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének második oktatási programja, melyben 38 szociális és gyermekvédelmi intézmény igazgatója vett részt. A márciusban indult és a kiemelt érdeklődés miatt két párhuzamos csoportban zajló képzés egy másfél napos személyes oktatási modulra és ezt követően egy öthetes távoktatási programra épült. Az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel közösen indított képzését a nagy sikerre való tekintettel a közeljövőben további intézménycsoportokra és közpénzügyi területekre terjeszti ki. Bővebben itt tájékozódhat.

 

 Befejeződött az ÁSZ legújabb közpénzügyi vezetőképzése


Nemzetközi hírek: Fókuszban az összekötői értekezlet és a környezetvédelmi ellenőrzések


Az EU tagállamok nemzeti legfőbb ellenőrző intézményeit, valamint az Európai Számvevőszéket (ECA) tömörítő Kapcsolattartó Bizottság összekötői 2018. május 10-11-én tartják tavaszi ülésüket. Az éves elnöki találkozót előkészítő összekötői értekezleten a 28 uniós tagállami számvevőszékből, valamint az Európai Számvevőszékből álló hálózat (ECA) 66 munkatársa a számvevőszékek előtt álló aktuális kihívásokkal, az uniós tagsággal járó feladatok megoldási lehetőségeivel, valamint közös ellenőrzésszakmai kérdésekkel foglalkozik. Több információért ide kattintson.

 

Összefoglaló az összekötői értekezlet első napjáról

 

Lezárult az EUROSAI Környezetvédelmi Ellenőrzési Munkacsoportjának tavaszi ülése. A találkozó keretében a résztevők a környezetvédelmi politika és irányítás, illetve a stratégiai környezeti vizsgálatok aktuális kérdéseit tekintették át. Az eseményen az Állami Számvevőszék is képviseltette magát. A beszámolót itt találja.

 

Közpénzek közérthetően: tudatosságfejlesztés, közösségi média, adózási alapfogalmak


A pénzügyi tudatosság a pénzhez való hozzáállásunk, a pénzről való gondolkodásunk megváltoztatását jelenti. Tehát ez is, mint minden más, fejben dől el. Régi szokásokat, mintákat kell átírni és ez csak úgy megy, ha tudatosan figyelünk. Eleinte ez sok fáradtsággal, vesződséggel jár, de megéri az energiáinkat ráfordítani, mert később nagyon sok hasznot hajt. Jelen esetben pénzzel megvásárolható álmainkat tudjuk beteljesíteni. A cikket itt éri el.


A héten elindult a Pénzügyi Tudatosság Projekthez kapcsolódó oldal a közösségi média felületén, amelynek célja a pénzügyekhez kapcsolódó témák megismertetése a magyar családokkal. A Pénzügyi Tudatosság kialakítási munkálatai jelenleg is zajlanak a minél hatékonyabban megjelenés érdekében. Részleteket itt talál.


A pénzügyi tudatosság szerves része, hogy tisztában legyünk néhány adózással kapcsolatos fogalommal. Ez megkönnyíti ügyintézésünket, valamint magabiztosabbá tehet, amikor képviselni kell magunkat vagy vállalkozásunkat az adóhatóság előtt. Bővebben itt tájékozódhat.


40 új cikk az ÁSZ hírportálján a 19. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 40 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály