Heti hírösszefoglaló: 18. hét

2018-05-04 13:15:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

2018 májusának első hetében három új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ csütörtökön lezárta a Tiszáninneni Református Egyházkerület ellenőrzését, pénteken pedig két önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzése fejeződött be. A Világgazdaság című lap közpénzügyi tematikus oldalán három interjú jelent meg az Állami Számvevőszék tevékenységével kapcsolatosan. A Pénzügyi Kultúra Projekt a pénzügyi gazdálkodás témakörében publikált videót, valamint az adózási alapokról jelentetett meg cikket. Ezen a héten is közel 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 3 ellenőrzést fejezett be az ÁSZ

 

Az Állami Számvevőszék csütörtökön befejezte a Tiszáninneni Református Egyházkerület, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Megállapította, hogy a Tiszáninneni Református Egyházkerület a humánszolgáltatási közfeladat-ellátás alapvető feltételeit megteremtette. Részletek itt!

 

Befejeződött két önkormányzati társaság ellenőrzése 

 

Ezen kívül az ÁSZ pénteken befejezte két önkormányzati társaság ellenőrzését is. Az ellenőrzés rámutatott, hogy a tulajdonosi joggyakorlás egyik társaság esetében sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A társaságok vagyongazdálkodása nem volt szabályozott és szabályszerű. A közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségüknek a jogszabályi előírások ellenére nem tettek eleget, így egyik esetben sem biztosították a működés és gazdálkodás átláthatóságát. További részletekről ide kattintva tájékozódhat.

 

Hasznosulás: tematikus közpénzügyi oldal a Világgazdaságban

 

A Világgazdaság április 27-i számának közpénzügyi tematikus oldalán három interjú jelent meg az Állami Számvevőszék közpénzügyi területen végzett tevékenységeiről. Domokos László, az ÁSZ elnöke a pénzügyi tudatosság mellett a fogyasztáshoz kapcsolódó tudatosság erősítésére hívta fel a figyelmet. Warvasovszky Tihamér alelnök az ÁSZ által kifejlesztett önkormányzati kockázati megfigyelőrendszert, Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára pedig a Magyar Államkincstárt érintő ellenőrzés főbb megállapításait ismertette. Részletek itt!

 

Tematikus közpénzügyi oldal a Világgazdaságban

 

Közpénzek közérthetően: pénzügyi gazdálkodás és adózási alapok

 

A család a legkisebb gazdasági közösség, amelynek működéséhez ugyanúgy körültekintően kell meghozni pénzügyi döntéseiket, mint bármely vállalkozás vagy intézmény esetén. Kíváncsiak voltunk a járókelők hogyan vélekednek saját háztartásuk gazdálkodásáról. Videó itt

 

Számvevők a pénzügyi tudatosságért

 

Az Állami Számvevőszék munkatársai körében 2018 tavaszán újból meghirdette a Pénzügyi Kultúra Nagykövetei programot. A jelentkezőkkel Kovács Diána, a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője május 3-án személyes találkozó keretében ismerkedett meg, amelyen röviden bemutatta az eddig elért eredményeket és a jövőbeni kihívásokat is. Részleteket itt talál.

 

A pénzügyi tudatosság része, hogy alapvető adózási ismeretekkel rendelkezzünk. Akár magánszemélyről, családról beszélünk, akár vállalkozóról, vagy vállalkozásról mindenki kapcsolatba kerül az adózással. Ezért érdemes legalább az alapfogalmakat ismernünk. A teljes cikkhez kattintson ide!

 

Közel 30 új cikk az ÁSZ hírportálján a 18. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 29 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály