Heti hírösszefoglaló: 15. hét

2018-04-13 14:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos
Utoljára frissítve: 2018-04-13 14:00

Az ÁSZ készen áll arra, hogy az országgyűlési választást követően lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését – hangsúlyozta a köztévében Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára. Öt ellenőrzést zárt le az Állami Számvevőszék 2018 tizenötödik hetében.A Számvevőszék jogállásáról, hatásköréről és belső kontrollrendszerben betöltött szerepéről tájékozódott a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szövetségének igazgatósági elnöke személyes látogatása alkalmával. Megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma, amely a pénzügyi konszolidációt helyezi fókuszába. Ezen a héten is több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: 5 ellenőrzést fejezett be az ÁSZ

 

Hétfőn az ÁSZ befejezte a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. ellenőrzését a 2012-2016. évekre vonatkozóan. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működését kisebb hiányosságokkal szabályozták, vagyongazdálkodása a vagyonnyilvántartás hiányosságai, a leltározás és a befektetések 2015. és 2016. évi értékelésének és értékvesztés elszámolásának elmaradása miatt nem volt szabályszerű. Az ellenőrzés részleteit itt éri el.

 

Szerdán véget ért a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft., a Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nkft. és a Pétegisz Polgár és Térsége Egészségügyi Központ Nonprofit Zrt. ellenőrzése. A három önkormányzati társaság ellenőrzéséről itt olvashat.

 

Befejeződött három önkormányzati társaság ellenőrzése

 

Csütörtökön az ÁSZ lezárta a Tan Kapuja Buddhista Egyház, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Tan Kapuja Buddhista Egyház, mint köznevelési intézményfenntartó a költségvetési támogatások elszámoltatható igénybevételének feltételeit szabályszerű működési környezet kialakításával megteremtette. Részleteket itt talál.

 

A Számvevőszék pénteken Nagykálló Város Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzéséről szóló jelentését hozta nyilvánosságra. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően kialakította működési kereteit. A gazdálkodási jogkörök gyakorlása során betartották az előírásokat. A jelentésről itt tudhat meg többet.


Hasznosulás: Az ÁSZ készen áll a kampánypénzek ellenőrzésére

 

Az Állami Számvevőszék készen áll arra, hogy a 2018. április 8-án megtartott országgyűlési választást követően, a törvényi előírásoknak megfelelően lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését – hangsúlyozta Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára az M1 Ma reggel című műsorában. A főtitkár felhívta a figyelmet: a választási eljárásról szóló törvény szerint azon sajtótermékeknek, amelyek a választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a választást követően 15 napon belül, 2018. április 23-ig kell tájékoztatniuk a Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A cikket itt éri el.

 

Holman Magdolna: az ÁSZ készen áll az ellenőrzésre


Nemzetközi hírek: BENSZ-találkozó és EUROSAI IT munkacsoport ülés

 

Az Állami Számvevőszék jogállásáról, hatásköréről és belső kontrollrendszerben betöltött szerepéről tájékozódott a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szövetségének (IIA Global) igazgatósági elnöke az Állami Számvevőszéknél. A találkozó témái között az ÁSZ és a magyar szervezet közötti példaértékű kapcsolat, a számvevők és a belső ellenőrök közötti párbeszéd elősegítése, a magyar belső ellenőrzés rendszerének sajátosságai szerepeltek. A találkozóról itt tudhat meg többet.

 

A belső ellenőrzés és az ÁSZ nemzetközi szintű összefüggései


Egy év kihagyást követően az EUROSAI IT munkacsoport éves ülésére 2018. április 11-13-án kerül sor az észt számvevőszék szervezésében. Több információt itt talál.


Közpénzek közérthetően: pénzügyi tudatosság és hitelfelvétel

 

Gyermekeink pénzügyi tudatosságra történő nevelése nemcsak szülőként fontos, de egy ország nemzetgazdasági érdeke is egyben. Az Intrum Justitia kutatása szerint a magyar anyák kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyermekek tervezetten gyarapítsák pénzügyi ismereteiket. A felmérésből kiderült, hogy az édesanyák otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a pénzzel való helyes bánásmód átadására, 10-ből 9-en maguk is tanítják erre gyermekeiket. Részeleteket itt ér el.

 

A Pénzügyi Tudatosság Projekt keretében folytatódik a Mindennapi pénzügyeink című rovatunk, ahol a mindennapjainkban valóban megtörtént pénzügyi eseteket is bemutatunk. Az első történet egy átgondolatlan hitelfelvételről szól. A cikkek szerzői továbbra is az Állami Számvevőszék közpénzfelhasználás ellenőrzésében jártas vezetői és számvevői lesznek. A cikket itt találja.

 

Több mint 30 új cikk az ÁSZ hírportálján a 15. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 34 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály