Heti hírösszefoglaló: 10. hét

2018-03-10 14:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos
Utoljára frissítve: 2018-03-10 14:06

Lezárult a héten az Állami Számvevőszék nemzetközi integritás konferenciája és ötnapos tudásmegosztó szemináriuma. Az idén már ötödik alkalommal megtartott rendezvényen 25 ország 40 számvevőszéki szakértője vett rész, akik elsősorban ázsiai, afrikai, délkelet-európai és dél-amerikai fejlődő országokból érkeztek. A Számvevőszék visszamérte a külső kommunikációs tevékenységéről készített társintézményi felülvizsgálati jelentést, melyet a lengyel és litván számvevőszék készített még 2016-ban. A 10. héten Lezárult a Hit Gyülekezete, mint intézményfenntartó-, valamint két önkormányzat fenntarthatóságának ellenőrzése. A Pénzügyi Kultúra Projekt ezúttal a pártok és alapítványaik témakörében publikált videót, valamint az energiatakarékosság világnapja alkalmából jelentetett meg figyelemfelhívó cikket. Ezen a héten közel 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Sikeresen lezajlott az ÁSZ V. nemzetközi integritás szemináriuma


Lezárult az Állami Számvevőszék március 5. és 9. között megrendezett, nemzetközi integritás konferenciája és ötnapos tudásmegosztó szemináriuma. Az idén már ötödik alkalommal megtartott rendezvényen 25 ország 40 számvevőszéki szakértője vett rész, akik elsősorban ázsiai, afrikai, délkelet-európai és dél-amerikai fejlődő országokból érkeztek. Az egész hetes programsorozat keretében a szakértők megismerkedhettek a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, melyek segítségével a jövőben hazájukban is hozzájárulhatnak az integritásalapú közigazgatási kultúra és a transzparens államműködés fejlesztéséhez. A rendezvényről szóló összefoglalót itt éri el. A napokra kattintva egyenként is részletesen tájékozódhat: I. nap, II. nap, III. nap, IV. nap, V. nap.

 

Befejeződött az ÁSZ ötödik nemzetközi integritás szemináriuma

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Átadta az idei SOLIDUS-díjakat Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az ötödik nemzetközi integritás szeminárium nyitókonferenciáján. A 2016-ban alapított elismerést az idei évben dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője vehette át. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a méltatások során emlékeztetett: a SOLIDUS-díj azoknak a természetes személyeknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, és társadalmi megbecsüléséhez. A beszámolót itt éri el.

 

Átadták a 2018-as SOLIDUS-díjakat

A képre kattintva galéria nyílik!


Új jelentések: 3 ellenőrzést zárt le az ÁSZ


Az Állami Számvevőszék szerdán befejezte a Hit Gyülekezete, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Hit Gyülekezete az általa fenntartott köznevelési intézmények közfeladat ellátásának működési és gazdálkodási kereteit kialakította. Ellenőrzési, értékelési feladatait ellátta, azonban a köznevelési közfeladatához kapcsolódó közérdekű adatok közzététele nem felelt meg az előírásoknak, ezáltal a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságát, nyilvánosságát nem biztosította. A jelentésről itt olvashat.

 

Lezárult a Hit Gyülekezete, mint intézményfenntartó ellenőrzése


Az Állami Számvevőszék az önkormányzatok pénzügyi monitoring alapján végzett ellenőrzése keretében értékelte Besenyszög Város Önkormányzata és Verpelét Város Önkormányzata 2014-2015 közötti gazdálkodásának fenntarthatóságát. A csütörtökön nyilvánosságra hozott ellenőrzések megállapították, hogy Verpeléten 2015-ben, Besenyszögön a teljes ellenőrzési időszak alatt biztosított volt a pénzügyi gazdálkodás fenntarthatósága. A részletes megállapításokat itt találja.

 

Nemzetközi hasznosulás: az ÁSZ visszamérte a társintézményi jelentést


Az Állami Számvevőszék külső kommunikációs tevékenységéről készített társintézményi felülvizsgálati jelentést a lengyel és litván számvevőszék még 2016-ban. A felülvizsgálati jelentés szerint az ÁSZ professzionális és hatékony kommunikációs rendszert működtet, ami hozzájárul a számvevőszéki munka hasznosulásához. Ugyanakkor javaslatokat is megfogalmazott az ÁSZ kommunikációs tevékenysége eredményességének fokozása érdekében, melyre a Számvevőszék hasznosulási- és akciótervet dolgozott ki. Az ÁSZ a vállalt feladatait és azok hatását visszamérte, és úgy értékelte, hogy a javaslatok mindegyik területen olyan változtatásokat hoztak, melyek hozzájárultak a számvevőszéki munka nagyobb fokú hasznosulásához. Bővebb információkért ide kattintson.

 

Hasznosulás a kommunikációs felülvizsgálati jelentés nyomán


Nemzetközi hírek: informatikai önértékelés és hatékony energiafelhasználás


Az EUROSAI Informatikai Munkacsoportja keretén belül működő IT és IT ellenőrzés önértékelés projekt csoportok célja az informatikai terület, valamint az informatikai ellenőrzés működése és annak fejlesztési lehetőségeinek felmérése nemzetközi sztenderdeken alapuló módszertan alapján végrehajtott önértékelés útján, külső moderátor segítségével. A projektcsoportok találkozóján a résztvevők megvitatták az önértékelésekkel és egyéb IT projektekkel kapcsolatos tapasztalataikat. A szakmai cikket itt olvashatja.


Az energia hatékonyabb felhasználása az Európai Unió tagállamainak közös célkitűzése. Általános tapasztalat, hogy a célokból annyi valósul meg, amennyit ellenőriznek. Ezért döntött az Európai Unió nyolc számvevőszéke úgy, hogy a célok egyikének, a kormányzati épületek energiahatékonysága növelésének a végrehajtását koordinált ellenőrzés keretében ellenőrzik. Részleteket itt talál.


Közpénzek közérthetően: a pártok és alapítványaik és az az energiatakarékosság világnapja


A parlamenti pártok alapítványt hozhatnak létre a politikai kultúra fejlesztése, a tudományos ismeretterjesztés elősegítése, illetve kutatási és oktatási tevékenységük támogatása érdekében. Az Országgyűlésbe bejutott pártok, valamint pártalapítványaik a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek. Az utca emberét a pártok és pártalapítványaik ellenőrzésének fontosságáról kérdeztük. A videót itt éri el.


Március 6-a az energiatakarékosság világnapja, ekkor a környezettudatosságra, fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet világszerte. Jelenleg az egyik legsürgősebb megoldásra váró probléma a hagyományos energiaforrások várható kimerülése, ezért fontos, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására. A figyelemfelhívó cikkért ide kattintson.

 

Szervezezi hírek: lezajlott az év első Felügyeleti vezetői fóruma

 

A 2018. évi első Felügyeleti vezetői fórum (FV Fórum) megrendezésére 2018. március 6-án került sor Domokos László elnök úr vezetésével, amelynek keretén belül a felügyeleti vezetők munkáját érintő aktuális témák megbeszélésére került sor. A cikket itt éri el.

 

Felügyeleti vezetői fórum az Állami Számvevőszéken


Közel 40 új cikk az ÁSZ hírportálján a 10. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 38 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály