Helló Digitalizáció!

2018-09-13 15:00   |   Feltöltötte:
Utoljára frissítve: 2018-09-14 08:17

A digitális fejlődés a társadalom és gazdaság minden területén jelentős befolyást gyakorol. Az Állami Számvevőszék szervezetében is szükséges a tevékenysége szempontjából releváns folyamatok megismerése, a megjelenő kihívásokra és lehetőségekre történő válaszadás.

Na, de mi lehet az előrelépés? A technológiai fejlődés következtében egyre inkább a digitális eszközök tudatos és hatékony hasznosítása jelenti az elsőszámú tovább haladási utat az ÁSZ számára.


Ennek okán kiemelten fontos, hogy az ÁSZ stratégiájában milyen területeket vehet figyelembe a digitális forradalom kapcsán. Az új technológiák mi módon kapcsolhatóak a számvevőszék és az ellenőrzött oldal működéséhez, és milyen együttműködési lehetőségekkel tud az ÁSZ hozzájárulni a fentiek kapcsán a jó kormányzáshoz.

 

 

A digitális forradalom eszközrendszerének ismeretében felmerül a kérdés, hogy miként kapcsolható össze mindez a Számvevőszék működésével. A környezetünkben bekövetkezett változások nem elszigetelek, és nem függetlenek egymástól. Sok szempontból hatással vannak a legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző intézmények munkájára is. Egyrészről az innovációk, az adatok rendelkezésre állása és a hozzájuk való hozzáférés, különös tekintettel a különféle technikai, illetve technológiai megoldásokra, kiemelkedő lehetőségeket hordoznak magukban az ellenőrzési tevékenység során történő hasznosítás tekintetében. Másrészt azonban a digitalizáció, illetve a jelentős méretű adathalmazok és azokhoz való hozzáférés kihívást és veszélyt is jelentenek.

 

Mindezeket figyelembe véve - és ezt a nemzetközi számvevőszéki környezet is felismerte - rendkívül fontos, hogy a legfőbb ellenőrző intézmények alkalmazkodjanak a világgazdaságban bekövetkezett turbulens változásokhoz. Ennek az alkalmazkodásnak az egyik legfontosabb aspektusa pedig az információk megszerzése és kezelése, valamint a megfelelő módszerek és eszközök felismerése és mielőbbi alkalmazása. Fontos továbbá a „jó gyakorlatok” megosztása és a „jó kormányzás” támogatása a megszerzett ismeretek továbbadása által.

 

Kijelenthető, hogy a közszféra megoldandó problémáinak a jelentős része összefügg jelenleg a digitális változásokkal (pl. GDPR, online számlázás, stb.).


A versenyképesség fokozása és az innovatív fejlődés jelentős állami szerepvállalás által valósul meg. Azonban ez szükségessé teszi annak vizsgálatát is, hogy a Számvevőszék miként tudja betölteni támogató szerepét a jó kormányzás elősegítésében.

 

Kormány Gergely Zsolt

Stratégiai tervezési és elvi módszertani osztály