Hatékonyabb szervezet, átalakuló munkakörnyezet

2018-08-01 15:41   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Minden állami szervezet felé elvárás a közpénzek célszerű és hatékony felhasználása. Ennek megfelelve az Állami Számvevőszék az elmúlt években számos intézkedést hajtott végre az ellenőrzési és szervezeti hatékonysága növelése érdekében. Ezek az intézkedések mára beépültek a Számvevőszék erőforrás-tervezésébe, a humánpolitika részévé váltak és a munkakörök tartalmi átalakulását hozták magukkal, ami többek között azt eredményezte, hogy az ÁSZ több munkatársának együttműködési és elhelyezkedési ajánlatot tett. A nemzetközi sztenderdek és a magyar jogszabályok biztosítják az ÁSZ önálló szervezetfejlesztési lehetőségeit, ami az ÁSZ ellenőrzési és szervezeti függetlenségének fontos biztosítéka.

A legfőbb ellenőrző intézmények függetlenségére vonatkozó nemzetközi sztenderd (ISSAI 10 – Mexikói Nyilatkozat) szerint a közpénzek és a nemzeti vagyon hatékony, eredményes és értékteremtő ellenőrzésének elengedhetetlen feltétele a számvevőszéki függetlenség. Az Állami Számvevőszék függetlenségének egyik fontos biztosítéka az ÁSZ szervezeti függetlensége. Mindezt az biztosítja, hogy az ÁSZ a magyar törvényi előírások szerint önálló hivatali szervezeti rendben működik. Az ÁSZ a szervezetalakítás és a humánerőforrás-menedzsment területén természetesen mindenben betartja a vonatkozó jogszabályokat, előírásokat.

 

Az ÁSZ nemcsak a közpénzek őre, hanem közpénzfelhasználó szervezet is, így a példamutatás jegyében a hatékonyságnövelés érdekében tett intézkedések mára beépültek a Számvevőszék erőforrás-tervezésébe, a humánpolitika részévé váltak, és a munkakörök tartalmi átalakulását hozták magukkal.


Minden állami szervezet felé elvárás a közpénzek célszerű és hatékony felhasználása. Az Állami Számvevőszék ennek eleget téve az elmúlt években számos intézkedést hajtott végre többek között az ellenőrzési folyamatának hatékonyságnövelése érdekében. Az ÁSZ hatékonyságának növeléséről itt olvashat egy részletes összefoglalót


Az ÁSZ nemcsak a közpénzek őre, hanem közpénzfelhasználó szervezet is, így a példamutatás jegyében a hatékonyságnövelés érdekében tett intézkedések mára beépültek a Számvevőszék erőforrás-tervezésébe, a humánpolitika részévé váltak, és a munkakörök tartalmi átalakulását hozták magukkal. A hatékonyságnövelő intézkedések együttes hatásaként, a technológiai és módszertani megújulás eredményeképpen erőforrás kapacitás szabadítható fel a munkaerőpiac számára. Erről itt bővebben is olvashat egy korábbi cikket.

 

Az ÁSZ nemcsak a közpénzek őre, hanem közpénzfelhasználó szervezet is, így a példamutatás jegyében a hatékonyságnövelés érdekében tett intézkedések mára beépültek a Számvevőszék erőforrás-tervezésébe, a humánpolitika részévé váltak, és a munkakörök tartalmi átalakulását hozták magukkal.


A technológiai és módszertani megújulás eredményeképpen az ÁSZ 60 fő tapasztalt, jó munkakultúrájú gazdasági szakembert (munkavállalót) ajánl fel az ÁSZ a munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentése érdekében, főleg Budapesten, az üzleti szféra számára. Mindezek megvalósítása érdekében, az ÁSZ munkavállalói mintegy 10 százalékának tett együttműködési és elhelyezkedést támogató ajánlatot az elmúlt hetekben. Az ÁSZ technológiai megújulásáról itt olvashat egy korábbi cikket


Az együttműködési és elhelyezkedési ajánlat keretében – ami nem csoportos létszámleépítés – az ÁSZ számos eszközzel támogatja a munkavállalói sikeres elhelyezkedését. A program részeként az ÁSZ gondoskodik az álláskereséshez szükséges idő biztosításáról és professzionális támogatást nyújt a felkészüléshez, valamint az új munkahely mielőbbi megtalálásához. Az együttműködésre és kölcsönös párbeszédre alapozott lehetőség teljes mértékben figyelembe veszi az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárul például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály