Hamarosan kezdődik a Brexitről szóló konferencia

2018-11-05 11:00:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Az Európai Unió és Magyarország szempontjából is kitűntetett jelentőséggel bír az Egyesült Királyság 2019-ben történő kilépése az Európai Unióból. A kilépés számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatást, valamint kockázatot hordoz magában. E tényezők és szempontok megvitatására kerül sor a 2018. november 6-án megrendezésre kerülő konferencián, amelyen az Állami Számvevőszék is képviselteti magát.

2019. március 29-től az Egyesült Királyság nem lesz többé az Európai Unió tagja. Ez lesz az első alkalom, hogy egy tagállam kiválik az unióból. Ez az esemény a többi 27 EU tagállamra is kihatással van, amely felveti az eseményre való felkészülés fontosságát. Ezen ok miatt a 2018. májusában megrendezett EU Költségvetési Politika Hálózat megbeszélésén a résztvevők által döntés született arról, hogy e témát az EU tagországok számvevőszékei is feldolgozzák egy szeminárium keretében. A konferencia szervezési feladatait a holland számvevőszék vállalta.


A holland számvevőszék 2018. november 6-án konferenciát szervez az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kiválásának hatásairól. Az egynapos konferencia középpontjában az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválása, az un. Brexit és annak következményeire való felkészülés, a hatások elemzése és számvevőszéki szempontok megtárgyalása lesz. A rendezvényen a holland számvevőszéki és külügyi szakértők prezentációi hangzanak el. A konferencia keretében bemutatásra kerül Hollandia felkészülésének helyzete a Brexitre, valamint a holland számvevőszék által készített kérdőív értékelése az uniós tagországok vonatkozásában a holland számvevőszéki szakértők előadásában.

 

Hamarosan kezdődik a Brexitről szóló konferencia


A szakmai előadásokat panelbeszélgetés, illetve kérdés-válasz szekció követi. A résztvevőknek továbbá lehetőségük van a Brexit és annak kihívásaira, valamint lehetséges következményeire vonatkozó esettanulmányok témakörében rövid előadást tartani. Ugyancsak napirendre kerül a lehetséges együttműködési formák megvitatása a Brexitre való felkészülés érdekében.


A konferencia keretében az Állami Számvevőszék közvetlenül szerezhet információkat a külügyi szakértők, illetve a számvevőszékek álláspontjáról, tapasztalatairól, amelyek hozzájárulhatnak az ÁSZ ellenőrzési és elemzési módszereinek bővítéséhez.


Dr. Simon József
ellenőrzésvezető