Futball-világbajnokság - új televízió részletre

2018-10-11 08:08   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2018-10-11 13:01

A nyáron lezajlott a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb csatája, a FIFA labdarúgó-világbajnokság. A Gfk kutatásából kiderült, hogy sokan nagyobbra cserélték televíziókészüléküket az élethű és nagyobb vizuális élmény érdekében. Ehhez kapcsolódik egy hétköznapi eset.

Véget ért a futball-világbajnokság. Egy dologban sikerült nekünk, magyaroknak felülmúlnunk ezt a világeseményt, - még akkor is, ha magán az oroszországi seregszemlén válogatottunk nem vett részt – a hitelre eladott televíziókészülékek ezer lakosra jutó darabszáma tekintetében. A futball-világbajnokság színvonala és a részletre eladott televízió készülékek darabszáma között természetesen nincs szoros korreláció, viszont utóbbi jelenség és a pénzügyi tudatosság hiányosságai között igen, és ez nem is kismértékű. Ezzel kapcsolatban megosztok egy rövid történetet.


A napokban volt a sokadik érettségi találkozónk, a fő téma – legalábbis az öregfiúk körében – a világbajnokság volt. Természetesen valamennyien nem a helyszínen, hanem a televízió képernyőjén keresztül néztük végig az eseményeket, ebből ketten – engedve a rájuk zúduló reklámhadjáratnak – már az új, hitelre vásárolt készülék előtt. Miután átbeszéltük a fontosabb eseményeket, az új készüléket vásárlók felé fordultam és arról beszéltünk, hogy hamarosan megszabadulnak a havi törlesztő részletektől, és talán karácsony után ki is lesz egyenlítve a vételár.


„Mi lett a korábbi készülékek sorsa?” – tettem fel a kellemetlenkedő kérdést. Kiderült, az egyikük – mivel még csak két éves volt a korábbi készüléke – nem selejtezte le, hanem kivitte a garázsba azért, ha esetleg elromlik az új, akkor se maradjon tévé nélkül.


„Bölcs döntés volt” – válaszoltam neki. „Van tehát egy új és egy kétéves televíziód, és ha szerencséd van, éppen egyszerre romlanak el. De úgyis mondhatnám, két televízió áráért – amiből az egyiket hitelre vetted – nézel egy műsort.”


A másik osztálytárs terve, hogy kiviszi a telekre és ott egy régi antennával használja majd. Azzal biztosan nem indul be – gondoltam magamban – annál inkább egy új adapterrel és egy megfelelő antennával van rá esély, kb. 15 ezer Ft körül működni is fog – zártam le az elmélkedést.


Két év múlva újabb érettségi találkozónk, lesz, ráadásul abban az évben, Tokióban olimpiát rendeznek. Kíváncsi vagyok, vásárol-e valamelyikük a versenyek miatt részletre új televíziót, vagy legalább az egyikük belép a pénzügyi tudatosság jelszavát hirdetők táborába.


Vas Lajos

Pénzügyi Kultúra Nagykövet