Folytatódott a kapcsolattartó bizottság éves ülése

2018-10-13 10:53:00   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Az európai bank unió, az EU 2020 stratégia megvalósítása, az áfa-csalások elleni küzdelem, az európai fiskális kihívások és egyéb munkacsoport-beszámolók kerültek napirendre az Európai Unió legfőbb ellenőrző intézményei és az Európai Számvevőszék éves találkozójának második napján. A 2018. október 11-12-i kétnapos kapcsolattartó bizottsági ülés célja az volt, hogy fórumot biztosítson az európai számvevőszékek számára az aktuális témák megvitatására.

„Párbeszéd az európai polgárokkal” – ez áll az Európai Unió legfőbb ellenőrző intézményei és az Európai Számvevőszék éves találkozójának fókuszában. Az első napon Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Horváth Bálint kommunikációs és kapcsolattartási vezető közös előadásban mutatták be az ÁSZ proaktív hasznosulási tevékenységének fókuszait és számszerű eredményeit. Mindemellett az ülés résztvevői megtekintették az ÁSZ társadalmi ismertségéről és elismertségéről készített közvélemény-kutatásokat összehasonlító videó-bejátszást is.

 

A 2018. október 11-12-i kétnapos kapcsolattartó bizottsági ülés célja az volt, hogy fórumot biztosítson az európai számvevőszékek számára az aktuális témák megvitatására


Az éves konferencia második napján munkacsoport-beszámolókat, valamint a számvevőszéki ellenőrzésekkel összefüggő aktuális témákat tárgyaltak meg a résztvevők. Arno Visser, a holland számvevőszék elnöke az európai bankunióval kapcsolatos aktuális információkat osztotta meg. A bankunió az egész Unióra érvényes szabályok alapján működő, uniós szintű bankfelügyeleti és bankszanálási rendszer. Célja, hogy az euróövezet, illetve az egész EU bankszektora biztonságos és megbízható legyen, továbbá hogy az életképtelen bankok szanálására az adófizetők pénzének igénybevétele nélkül és a reálgazdaságra nézve minimális következményekkel kerüljön sor.


Napirendre kerültek az EU 2020 stratégia megvalósításával kapcsolatos összefüggések, amelyről Vítor Caldeira, a portugál számvevőszék elnöke számolt be. Az Európa 2020 stratégia az EU erre az évtizedre szóló foglalkoztatási és növekedési stratégiája. A stratégiában hangsúlyt kap az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, mert ennek révén orvosolhatók az európai gazdaság strukturális hiányosságai, növelhető a versenyképesség és a termelékenység, illetve lefektethetők a fenntartható szociális piacgazdaság alapjai.


Az EU kapcsolattartó bizottsági ülés második napján a résztvevők beszámolót hallgathattak meg az európai költségvetési számviteli sztenderdek aktualitásairól, az európai fiskális politikai kihívásokról, az áfa-csalások elleni küzdelemről, valamint a közbeszerzéseket érintő ellenőrzési tapasztalatokról is. Miloslav Kala a Cseh Számvevőszék és Joachim Fuhs a Német Számvevőszék részéről közös előadásukban a cseh és német e-kereskedelem ellenőrzéseit mutatták be.

 

A 2018. október 11-12-i kétnapos kapcsolattartó bizottsági ülés célja az volt, hogy fórumot biztosítson az európai számvevőszékek számára az aktuális témák megvitatására


Jacek Jezierski, a lengyel számvevőszék képviselője előadásában az 2014-2020 közötti EU kohéziós támogatások lengyelországi elosztási mechanizmusát és az ezzel kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokat mutatta be. A prezentációban az előadó azt is kiemelte, hogy a közösségi támogatások lekötésében a 28 tagállam között Magyarország állt első helyen 2018. június végén.


Végezetül Krzysztof Kwiatkowksi, a lengyel számvevőszék elnöke felvázolta a kapcsolattartó bizottság a 2019-es témáit. Mint mondta: a jövő évi lengyelországi találkozó fókuszában a „Digitális Európa” áll majd, vagyis a legfőbb ellenőrző intézményeket érintő, a digitalizációval összefüggő kihívások kerülnek majd napirendre. Ez a téma az Állami Számvevőszék számára is rendkívül fontos és aktuális, amiről itt is olvashat bővebben.

 

Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály