Folytatódik két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-29 10:00:00   |   Feltöltötte: Horváth Gergő

A számvevői munkaanyagok készítésével folytatódik a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. és a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. ellenőrzése.

Az ellenőrzési program és a szabályozási környezet megismerését követően megkezdődött az ellenőrzés lefolytatása az ellenőrzési ütemtervnek megfelelően. Az ellenőrzésvezető indító értekezlet keretében tájékoztatta az ellenőrzésben résztvevőket az ellenőrzés ütemezéséről, az ellenőrzés céljáról, területéről, hátteréről, indokoltságáról, a kapcsolattartás módjáról, és az elkészítendő munkaanyagokkal kapcsolatos követelményekről.

 

Az ellenőrzés során a számvevők értékelik, hogy a két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság esetében kapott költségvetési támogatások felhasználása szabályszerű volt-e, a támogatások igénylése, évközi módosítása, és év végi elszámolása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak. Az ellenőrzés célja továbbá, hogy feltárja a gazdálkodásban rejlő hiányosságokat, hibákat, és ellenőrizze a közpénzek értékelvű, rendeltetésszerű felhasználását.

 

 

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. a XIII. Kerületi Önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, amelynek fő feladata a kerület közszolgáltatásainak koordinálása. A gazdasági társaság felel a kerületi közútkezelésért, a környezetgazdálkodásért, és a közterületi parkolás üzemeltetésért is. A 2012-ben alapított intézmény a Vezérigazgatóság szervezetében koncentrálva látja el a számviteli, a pénzügyi, a munkaügyi és a jogi tevékenységet. Központi feladata még a közbeszerzések lebonyolítása és a külső szakértők alkalmazása, valamint a központi ügyfélszolgálat működtetése is.

 

A Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. a XII. kerületben lát el sportlétesítmény működtetési feladatot, amelynek keretében sportfoglalkozási, és rendezvényszervezési lehetőséget is biztosít. Az intézmény 2013-as fennállása óta teremt beltéri és szabadtéri sportolási lehetőséget az oda látogatók számára.

 

A számvevők az ellenőrzést az ellenőrzött szervezet megismerését követően, az ellenőrzési programban meghatározott fókuszkérdések megválaszolásával folyatják le. A válaszok megfogalmazásához az Állami Számvevőszék rendelkezésére bocsátott dokumentumokra támaszkodnak, amelyek alapján ellenőrzik a ráfordítások elszámolását, az azokhoz kapcsolódó belső szabályozás kialakítását, valamint a szabályokhoz való megfelelőséget.

 

Petró Katalin

ellenőrzésvezető