Folytatódik két nemzeti tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-24 16:24:00   |   Feltöltötte: Árpási Tibor

A felkészülést követően megkezdődött a számvevői munkaanyagok összeállítása az önkormányzati tulajdonú UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. és a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. ellenőrzése keretében.

Az ellenőrzés ütemtervének megfelelően az ellenőrzési program és a szabályozási környezet megismerését követően megkezdték az ellenőrzés lefolytatását a számvevők és a külső szakértők. Az ellenőrzésvezető indító értekezlet keretében tájékoztatta az ellenőrzésben résztvevőket az ellenőrzés céljáról, az ellenőrzés ütemezéséről, a kapcsolattartás módjáról, az elkészítendő munkaanyagokkal szembeni követelményekről.


Az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt.-t 1993-ban alapította Újpest Önkormányzata. A társaság több mint 2200 önkormányzati szociális lakás üzemeltetését, mintegy 1500 nem lakás és 300-at meghaladó piaci alapú lakás hasznosítását végzi, háziorvosi rendelők és az Újpest Szakorvosi Rendelőintézet zökkenőmentes működését biztosítja. 2017-től az Újpesti Piac és Vásárcsarnok hasznosításáért és üzemeltetéséért, továbbá az Újpesti Kulturális Központ működési feltételeinek biztosításáért is a társaság felel. 2017-ben realizált árbevétele 2951 MFt volt.

 

A Terézvárosi Önkormányzat 1996-ban alapította az ingatlanvagyonával összefüggő üzemeltetési, karbantartási feladatok ellátására a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt-t. A társaság tevékenysége az ingatlanokhoz kapcsolódóan a tulajdonosi döntések végrehajtására, a bérlemények folyamatos üzemeltetésére, karbantartási feladatok ellátására, díjak beszedésére, jogi eljárások lefolytatására, társasházakban a tulajdonosi (Önkormányzat) képviselet ellátására, parkolóhelyek üzemeltetésre terjed ki. 2017-ben 2382 MFt árbevételt ért el.


Az ellenőrzés feltárhatja, hogy a tulajdonosi felügyelet hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz, illetve meghatározhatóvá válnak a társaságok vagyongazdálkodást érintő kockázatai, ezzel lehetővé téve ezen kockázatok csökkentését. A megállapítások alapján megfogalmazott számvevőszéki javaslatok hasznosítása elősegítheti a meglévő hibák megszüntetését.


A számvevők az ellenőrzési programból történő felkészülést és az ellenőrzött szervezetek által megküldött ellenőrzési dokumentumok áttekintését követően az ellenőrzési bizonyítékok alapján megkezdték munkaanyagaik összeállítását.

 

Árpási Tibor
ellenőrzésvezető