Folytatódik három állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése

2018-10-12 11:52:00   |   Feltöltötte: Árpási Tibor

A felkészülést követően megkezdődött a számvevői munkaanyagok összeállítása az állami tulajdonú NETI Informatikai Tanácsadó Kft., az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. és a Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése keretében.

 

Az ellenőrzés ütemtervének megfelelően az ellenőrzési program és a szabályozási környezet megismerését követően megkezdték az ellenőrzés lefolytatását a számvevők és a külső szakértők. Az ellenőrzésvezető indító értekezlet keretében tájékoztatta az ellenőrzésben résztvevőket az ellenőrzés céljáról, az ellenőrzés ütemezéséről, a kapcsolattartás módjáról, továbbá az elkészítendő munkaanyagokkal szembeni követelményekről.

 

A NETI Informatikai Tanácsadó Kft. fő tevékenysége az információ technológiai tanácsadás, 2017-ben 3332 MFt árbevételt realizált. Az Egészségügyi Szolgáltatató Zrt. az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által fenntartott egészségügyi intézmények közbeszerzési eljárásainak előkészítésével, lebonyolításával foglakozik, 2017-ben 272 MFt árbevételt ért el. A Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft. feladata a tankönyvek országos megrendelése, beszerzése, iskolákhoz történő eljuttatásának megszervezése, nyilvános és szakkönyvtárak részére állománygyarapítást segítő szakmai és dokumentum ellátási szolgáltatások nyújtása, amiből 2017-ben 13 011 MFt árbevétele származott.

 

Az ellenőrzés rámutathat az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek gazdálkodási tevékenységével kapcsolatos jó gyakorlatokra és szabálytalanságokra. Felhívhatja a figyelmet a jogszabályi követelmények teljesítéséhez szükséges feltételek hiányosságaira, hozzájárulhat az államháztartáson kívüli, de állami vagyont használó gazdálkodó szervezetek tevékenységének átláthatóságához.

 

A számvevők az ellenőrzési programból történő felkészülést és az ellenőrzött szervezetek által megküldött ellenőrzési dokumentumok áttekintését követően az ellenőrzési bizonyítékok alapján megkezdték munkaanyagaik összeállítását.

 

 

Árpási Tibor
ellenőrzésvezető