Folytatódik a fővárosi forrásmegosztás ellenőrzése

2018-11-27 08:51   |   Feltöltötte: Dr. Schwarczenberger Hanna

Elkészültek a számvevői munkaanyagok a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2018. évi megosztásának ellenőrzéséről.

A kétszintű fővárosi önkormányzati rendszerben az adóbeszedésre vonatkozó hatáskörök megoszlanak a főváros és a kerületek között. A Fővárosi Önkormányzat a helyi iparűzési adót, a kerületi önkormányzat az építményadót, telekadót, a magánszemélyek kommunális adóját és az idegenforgalmi adót jogosult bevezetni. A kerületi önkormányzat képviselő-testülete azonban beleegyezését adhatja ahhoz, hogy az általa kivethető helyi adót a Fővárosi Önkormányzat vezesse be rendeletével. A forrásmegosztási törvény határozza meg a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek körét és a részesedési arányokat, továbbá e törvény felhatalmazása alapján minden évben az adott évre tervezett helyi adóbevételek összegét, megosztási rendjét a Fővárosi Önkormányzat forrásmegosztási rendeletben rögzíti. A 2018. évi forrásmegosztási rendeletben a Fővárosi Önkormányzat 258,4 Mrd Ft megosztandó bevételről rendelkezett.

 

Folytatódik a fővárosi forrásmegosztás ellenőrzése


A törvényi előírás szerint az ÁSZ megkezdte a Fővárosi Önkormányzat tárgyévi forrásmegosztási rendelete szabályszerűségének ellenérzését. Az ellenőrzés célja a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2018. évi forrásmegosztási rendeletben előírt megosztásának, valamint a helyi adóztatással kapcsolatos kiadások megállapítása, elszámolása szabályszerűségének ellenőrzése. Az ellenőrzésünkhöz kapcsolódó korábbi cikket itt olvashatja.


A számvevők az ellenőrzött által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumokat munkalapokon értékelték, tényszerű, dokumentumokkal, illetve jogszabályokkal megalapozott megállapításaikat számvevői munkaanyagokban rögzítették. A számvevői munkaanyagok az ellenőrzésvezetőnek történő átadást megelőzően négy szem elvű minőségbiztosításon mentek keresztül. Az ellenőrzésvezető a főbb megállapításokat szintetizálja, jelentéstervezetben foglalja össze.

 

Korsósné Vigh Andrea
ellenőrzésvezető