Folytatódik a fenntarthatósági célok ellenőrzésének előkészítése

2017-12-01 12:45:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Az Állami Számvevőszék folytatja a fenntartható fejlődéssel összefüggő ENSZ célkitűzések megvalósítására irányuló ellenőrzés lehetőségeinek a feltérképezését. A Központi Statisztikai Hivatal elnöke és az érintett szaktárcák képviselőinek októberi látogatása után ezúttal az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Magyar Tudományos Akadémia képviselői vettek részt szakmai eszmecserén az ÁSZ székházában. A találkozón a felek megvitatták a terület jelentőségét, és megosztották véleményüket a számvevőszéki ellenőrzés előkészítéséről.

A fenntartható fejlődés keretrendszerét (Agenda 2030) az ENSZ 2015 szeptemberében fogadta el – ezzel lefektetve a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezet hosszú távú védelmének feltételeit. A 193 ország által támogatott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a társadalmi élet összes területét érinti. A célok valamennyi gazdasági ágazatra kiterjedő, összefüggő rendszert alkotnak, így a kitűzött feladatok teljesítése érdekében a kormányzati és egyéb szereplőknek átfogó, összehangolt koncepció szerint kell megvalósítaniuk szakpolitikai intézkedéseiket.

 

Folytatódik a fenntarthatósági célok ellenőrzésének előkészítése

 

Az ÁSZ egy nemzetközi számvevőszéki kezdeményezés keretében kezdte meg az ENSZ által meghatározott, és Magyarország által is elfogadott fenntarthatósági célkitűzések ellenőrzésének előkészítését, az ellenőrzési területek és lehetséges módszerek feltérképezését. Ennek érdekében az ÁSZ 2017. október 16-án szakmai egyeztetést hívott össze az érintett szaktárcák képviselői, szakértői, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnökének részvételével. Erről az eseményről itt olvashat részletesen.

 

Folytatódik a fenntarthatósági célok ellenőrzésének előkészítése


A jövőbeli ellenőrzés lehetőségeinek értékelését és az ezzel kapcsolatos párbeszédet folyatja az ÁSZ. 2017. december 1-jén ennek jegyében látogatott az ÁSZ székházába dr. Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes és két munkatársa, valamint Jenes Barnabás a Magyar Tudományos Akadémia főosztályvezetője. Az eszmecserén dr. Pulay Gyula az ÁSZ igazgatója és Jakab Kornél az elvi módszertani terület vezetője tájékoztatást adtak a Számvevőszék által megkezdett munkáról. Ezután a felek megvitatták az ÁSZ kezdeményezésének részleteit. A találkozón részt vett intézmények képviselői kifejezték együttműködési szándékukat a fenntartható fejlődést szolgáló partnerség jegyében.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály