Fókuszban az önkormányzatok egészségügyi vállalkozásai

2017-10-12 09:01:00   |   Feltöltötte: Bajnai Zsuzsanna

Az Állami Számvevőszék újabb, az egészségügy területén működő, többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok – „Az ORMÁNSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT” Nonprofit Kft., LŐRINC-MED Nonprofit Kft. – valamint tulajdonosi joggyakorlóik – Sellye Város Önkormányzata és Szentlőrinc Város Önkormányzata – ellenőrzését kezdte meg.

 

„Az ORMÁNSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT” Nonprofit Kft., és a LŐRINC-MED Nonprofit Kft. feladata az Ormánság és Szentlőrinc kistérség lakossága járó beteg ellátásának biztosítása, ideértve a felnőtt és gyermek orvosi ellátást, valamint a házi szakápolást. A járóbeteg szolgáltatás mellett törekednek a megelőzésre, az egészséges életmód minél szélesebb körben való terjesztésére.

 


Az ellenőrzés során az ÁSZ értékeli, hogy a 2013-2016. évek tekintetében az önkormányzatok szabályszerűen gyakorolták-e tulajdonosi jogaikat, a gazdasági társaságok szabályozottsága, gazdálkodása, vagyongazdálkodása megfelelt-e az előírásoknak, fizetőképességük biztosított volt-e. Az ellenőrzés célja továbbá annak megítélése, hogy a társaságok gazdálkodásának a kormányzati szektor hiányára és az államadósságra befolyással bíró elemei a jogszabályi előírásoknak megfeleltek-e.

 

Bajnai Zsuzsanna
ellenőrzésvezető