Fókuszban az etika és integritás

2018-10-23 11:42:00   |   Feltöltötte: Martus Bettina Szandra

Megkezdődött az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportjának IX. Találkozója, amelynek fő célja átfogó képet adnia az etika és integritás témakörben szerzett tapasztalatokról, ellenőrzésekről, egyéb eszközökről. A Találkozó első napján az ÁSZ projektvezetője, Martus Bettina is előadott.

Hétfő reggel kezdődött el az EUROSAI Audit és Etika Munkacsoportjának IX. Találkozója. A konferenciát Vítor Caldeira, a portugál számvevőszék elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a függetlenség és az átláthatóság az ellenőrzések során kulcselemként jelennek meg, az elmúlt hét évben pedig komoly munkával igyekeztek ezen értékeket szem előtt tartani az Audit és Etika Munkacsoport tevékenysége során is.

 


Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék munkatársa szintén köszöntötte a résztvevőket, és az eddig elért eredményekről számolt be, amelyek során az Audit és Etika Munkacsoport az etikai és integritás témaköreihez kapcsolódva kérdőíveket, videókat és útmutatókat is készített, segítve ezzel a munkacsoport tagjait.


A holland számvevőszék részéről Ina de Haan az ISSAI 30 implementálásáról beszélt. Előadásában megerősítette, a fő cél a korrupció megelőzése, nem pedig annak felderítése. Hangsúlyozta, hogy az ISSAI 30 könnyebb implementálására elkészített útmutató nem sztenderdként szolgál, hanem egy flexibilis segédlet a munkacsoport tevékenységében résztvevő országok számára. Prezentációjában röviden beszélt a holland számvevőszék által kialakított önértékelő rendszerről is (IntoSAINT), amely évek óta visszacsatolásként szolgál az egyes számvevőszékek számára.


Gediminas Macys, az ECA számvevője bemutatta az etikához kapcsolódó ellenőrzésüket, mely során az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot vizsgálták meg. Az ellenőrzés az ellenőrzött intézmények tagjait és azok alkalmazottait fedték le. A főbb témakörök a külső tevékenységeket, ajándékok elfogadását, más intézményektől kapott fizetést, az összeférhetetlenség kérdéskörét, valamint az alkalmazottak utó-foglalkoztatását ölelték fel. Az egyes intézmények munkatársait érintő kérdéseket kérdőív segítségével vizsgálták meg.

 

A hétfői napon tartott előadást Martus Bettina, az ÁSZ projektvezetője, aki az egy éve alapított EUROSAI "A számvevőszékek szerepe az integritás kultúra elterjesztésében" c. projektcsoport tevékenységét mutatta be. Prezentációjában ismertette a projektcsoport által elért eredményeket, a projektcsoport tagjai által megosztott, integritáshoz kapcsolódó termékeket, amelyekről később maguk az országok is beszámoltak a Találkozó későbbi előadásai alatt.

 


Martus Bettina
projektvezető